Kako se nositi sa previše aktivnom bešikom?

Svidelo se to nama ili ne, puno je osoba koje neprekidno vode borbu sa previše aktivnom bešikom. Ovaj poremećaj se može javiti kako vremenom postajemo sve stariji, a kod žena za vreme trudnoće ili nakon porođaja. Ipak, ne treba očajavati jer postoje načini pomoću kojih možete uspešno kontrolisati svoju bešiku, kako vam ne bi pravila ozbiljne probleme i uticala na svakodnevni život.

U svrhu pronalaženja najboljih načina za kontrolisanje ovog poremećaja, istraživanje je vršila Američka urološka asocijacija i Kreg Komiter – profesor saradnik na Odseku za urologiju Stenford medicinskog univerziteta.

Bitno je najpre utvrditi od koje vrste urinarnog poremećaje patite. Naime, dve osnovne vrste jesu:

  • Urinarni poremećaj izazvan stresom koji može prouzrokovati potrebu za mokrenjem kada se zakašljete, kinete, radite vežbe, smejete se ili prilikom naprezanja usled podizanja nekog tereta.
  • Urinarni poremećaj izazvan iznenadnim nagonom, kada osoba neočekivano dobija nagon za mokrenjem koji je toliko intenzivan da je često nemoguće stići do toaleta na vreme.

Saveti

Bez obzira na to od kog urinarnog poremećaja patite, jednostavni saveti koji se odnose na manje promene u navikama mogu vam pomoći da se sa ovim poremećajem uspešno nosite iz dana u dan.

1. Držite se unapred određenog rasporeda odlaska u toalet. Čak i ako ne osećate potrebu da posetite toalet, uradite to. U slučaju da se pitate zbog čega, odgovor je zbog toga što vremenski određeno mokrenje pomaže da vaša bešika ostane prazna; jer ako je bešika prazna, ne može doći do iznenadnog nagona za mokrenjem. S obzirom na to da će vam u početku biti porebno malo vremena za pronalaženje rasporeda koji vama odgovara, preporučuje se da započnete sa odlaskom na 1–2 sata.

2. Ne žurite. Kada se jednom nađete u toaletu, nemojte se truditi da budete što brži, već budite opušteni i uradite sve polako. Nakon što ste određeno vreme proveli mokreći, napravite malu pauzu, a zatim pokušajte ponovo, jer ćete na ovaj način u potpunosti isprazniti svoju bešiku.

3. Manje kofeina. Koliko god da volite kafu i napitke na bazi kofeina, kao i čaj, znajte da ovim uopšte ne činite sebi uslugu. Zato je najbolje značajno smanjiti unošenje ovih napitaka.

4. Koristite tampon. Kada su žene u pitanju, dobro je pokušati sa tamponom, kako bi se lakše kontrolisao nagon i eventualno mokrenje za vreme energičnijih aktivnosti. Tampon stvara izvestan pritisak na mokraćni kanal, pa pomaže da se mokrenje zaustavi.

5. Promenite svakodnevne navike. Šolja kafe ili čaša soka u prepodnevnim časovima, gazirano piće uz ručak, nekoliko piva ili čaša vina uz večeru – mogu izuzetno opteretiti vašu bešiku. Stoga treba povesti više računa o količini unosa tečnosti, jer ona može biti od presudnog značaja za dugoročno kontrolisanje urinarnog poremećaja.

6. Lekovi i operacija. Obe vrste urinarnog poremećaja mogu se lečiti pomoću lekova, ali su bihejviorističke terapije poput pomenutih saveta uglavnom mnogo efektnije. Operacija je uglavnom rešenje za urinarni poremećaj izazvan stresom, ali je moguće da ona ne bude dovoljno efikasna kao početna terapija u lečenju urinarnog poremećaja.

Svi dosad pomenuti saveti vam mogu izuzetno pomoći da se uspešno nosite sa urinarnim poremećajem. Kao najbolji savet za svakodnevno kontrolisanje ovog poremećaja, profesor Komiter preporučuje vremenski kontrolisano mokrenje u intervalima.

Srodni članci

Napišite komentar