U trendu

Kako sami možete sprečiti rak debelog creva?

Rak debelog creva je na drugom mestu po smrtnosti u Kanadi. To je bolest koja je povezana sa načinom života u industrijalizovanim zemljama.

Nastanak ovog oboljenja moguće je, međutim, preduprediti jednostavnom modifikacijom načina života. Veliki broj kliničkih studija dokazao je da je rak debelog creva povezan sa načinom života kakav se vodi u industrijalizovanim zemljama. To je potvrđeno velikim brojem obolelih u Severnoj Americi, Evropi i Australiji, gde je bolest 25 puta učestalija nego, recimo, u Africi.

U periodu od 20 godina rak debelog creva je naglo porastao u zemljama u razvoju zahvaljujući prihvatanju načina života kakav se praktikuje u indistrijalizovanim zemljama.

Za veliki broj obolelih karakteristična je loša ishrana, puna zasićenih masti, prekomerna težina i gojaznost i slaba fizička aktivnost. Malom modifikacijom ova tri parametra, nastanak raka debelog creva mogao bi da se smanji za 70%.

1. Ishrana bi morala da se bazira na većim količinama voća i povrća, koje sadrži velike količine vitamina i sastojaka koji deluju negativno ili usporavaju razvoj raka debelog creva.

Unošenje crvenog mesa trebalo bi drastično da se smanji, jer ono pospešuje nastanak i razvoj ove bolesti. Klinička studija na 500.000 Evropljana pokazala je da ljudi koji jedu puno voća i povrća smanjuju za 40% rizik da obole od raka debelog creva.

2. Održavanje normalne telesne težine neobično je važno. Osobe koje imaju povećanu telesnu težinu ili su gojazne, imaju za 50% veću šansu da obole od ove bolesti. Smatra se da je uzrok visoka koncentracija insulina u krvi i nastajanje hroničnih upala, što pogoduje razvoju raka.

3. Redovna fizička aktivnost je od neobične važnosti u prevenciji ovog oboljenja. Sedeći način života je faktor rizika za nastajanje nekoliko bolesti, a među njima je i rak debelog creva. Veliki broj studija dokazao je da redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od nastanka ovog oblika raka za 50%. To se objašnjava time što fizička aktivnost smanjuje nivo insulina u krvi i potpomaže bolju prokrvljenost tkiva i organa, pa samim tim smanjuje učestalost upalnih procesa.

Još članaka o raku debelog creva…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.