U trendu

Ko manje puši – manje i pije

Povezanost pušenja cigareta sa ispijanjem alkohola nije nepoznata stvar. Više puta su u različitim studijama ova dva poroka dovođena u tesnu, a neretko i u neraskidivu vezu.

Još jedan dokaz takve povezanosti donosi nova studija koja ukazuje na to da i ostavljanje cigareta povlači sobom manje konsumiranje alkohola. U studiji je tokom istraživanja učestvovalo 6300 pušača koji su izrazili želju za ostavljanjem cigareta i terapijom odvikavanja od pušenja.

Svi ispitanici koji su pokušali da ostave cigarete manje su konsumirali alkohol tokom odvikavanja. Ovaj podatak ide protiv opšteg uverenja da osobe koje ostavljaju cigarete obično više piju kako bi nadoknadile nedostatak nikotina iz cigareta.

Razlozi za ovakvo stanje, tokom istraživanja, naučno nisu bili jasni. Postoje i primeri u praksi da ostavljanje alkohola povlači sobom ostavljanje cigareta.

Međutim, postoje i česti primeri da je za odvikavanje i od jednog i od drugog poroka potrebna stručna medicinska pomoć, često i u ustanovama za lečenje od zavisnosti.

Pravac uzročnosti ovakvih slučajeva ostaje nejasan pa je zato očekuju veća i šira istraživanja o povezanosti alkohola i cigareta, kao i o faktorima koji mogu uticati na njihovu povezanost u pozitivnom i negativnom smislu.

Vrlo je verovatno da osobe koje se odvikavaju od pušenja shvataju negativan uticaj pušenja na zdravlje, pa samim tim i smanjuju i upotrebu alkohola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.