U trendu

Koje suplemente i lekove ne bi trebalo uzimati zajedno?

Čak i najčešći suplementi, koje ljudi masovno uzimaju, mogu imati kontraindikacije s nekim lekovima.

“Stvari koje su prirodne, nisu nužno bezbedne”, kaže dr. David S. Seres. Objašnjava da su neke materije, kada se stave u oblik suplementa, mnogo koncentrisanije nego u svom prirodnom obliku kada imaju dobro delovanje na organizam.

U nastavku je nekoliko suplemenata koje ne bi trebalo da mešate s drugim suplementima ili lekovima.

Riblje ulje

Interakcije s lekovima: Uzimanje ribljeg ulja i lekova za snižavanje pritiska može uzrokovati prenizak pritisak. Takođe, treba biti oprezan kod uzimanja ribljeg ulja i lekova koji mogu pojačati krvarenje poput aspirina ili ibuprofena.

Interakcije s drugim suplementima: Uzimanje ribljeg ulja s travama koje usporavaju zgrušavanje krvi može dovesti do krvarenja.

Kalcijum

Interakcije s lekovima: Kalcijum može poremetiti delovanje mnogih lekova, uključujući i one propisane za osteoporozu, poznatije kao bifosfonati. Takođe, može uticati na delovanje lekova za pritisak, antibiotika iz porodice tetraciklina, kinolona i levotiroksina, koji se koristi za lečenje hipotireoze.

Echinacea

Interakcija s lekovima: Echinaceaina sposobnost za stimulaciju imunološkog sistema može poremetiti delovanje lekova koji oslabljuju imunološki sistem poput steroida.

Melatonin

Interakcije s lekovima: S obzirom na to da vas melatonin može učiniti pospanima, uzimanje njega i sedativa poput benzodiazepina i nekih antidepresiva može uzrokovati previše pospanosti. Melatonin takođe može uzrokovati usporeno zgrušavanje pa uzimanje njega i antikoagulansa može uzrokovati pojavu modrica i krvarenja. Izbegavajte uzimanje melatonina ako uzimate lekove za pritisak jer on može povisiti pritisak.

Interakcije s drugim suplementima: To može imati sedativno delovanje i može pogoršati nuspojave melatonina.

Vitamin D

Interakcije s lekovima: Vitamim D može smanjiti efektivnost lekova atorvastatina za snižavanje holesterola kao i s nekim lekovima za snižavanje pritiska. Takođe, uzimanje vitamina D s diureticima može rezultirati prevelikim količinama kalcijuma u telu što može uzrokovati probleme s bubrezima.

Cink

Interakcije s lekovima: Ako uzimate antibiotike s kinilonom ili tetra ciklinom, cink može otežati telu da apsorbuje te lekove. Kako biste osigurali da se to ne dogodi, antibiotike popijte dva sata pre cinka. Isto je i s lekovima s penicilaminom, koji se koriste za lečenje reumatoidnog artritisa. Uzmite cink dva sata pre ovih lijekova kako bi se sprečila loša apsorpcija penicilamina, piše Health, a prneosi “N1“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar