U trendu

Koji su homeopatski lekovi bezbedni?

Poslednjih godina svetsko tržište preplavljeno je proizvodima koji su označeni kao homeopatski. Prodaju se za širok spektar bolesti i stanja, od obične prehlade pa do raka. U mnogim slučajevima, ljudi daju svoje poverenje i novac za terapije koje mogu doneti malo koristi u borbi protiv ozbiljnih bolesti ili, što je gore, ponekad mogu uzrokovati značajnu i čak nepopravljivu štetu, jer su loše proizvedeni ili sadrže aktivne sastojke koji nisu adekvatno testirani ili ne odgovaraju svim pacijentima.

Američka agencija za hranu i lekove FDA preduzima mere da bi se bolje regulisali homeopatski lekovi. Treba razgraničiti posebno rizične proizvode, tačno definisati ko treba i ko može da se leči, objasniti kako se homeopatski lekovi koriste, šta sadrže ili da li postoje izveštaji o bezbednosnim problemima.

U nacrtu smernica navode se proizvodi za koje će se proveriti kvalitet i upotreba:

Proizvodi gde je prijavljena sigurnosna briga.
Proizvodi sa potencijalno opasnim sastojcima (u većim količinama).
Preparati gde postoji veći rizik zbog načina na koji se koriste: putem injekcije ili kapljice za oči.
Gde sastojci nisu navedeni na etiketi.
Kod kojih je povećan rizik jer su namenjeni lečenju dece ili starijih osoba.
Veći rizik zato što su namenjeni da tretiraju ozbiljne bolesti ili bolesti opasne po život.

Homeopatski lekovi zasnivaju se na ideji da se simptomi mogu tretirati visoko razblaženim količinama aktivnih sastojaka u malim dozama. Zato je potrebno radi sigurnosti ili efikasnosti da budu provereni i odbreni za upotrebu pre nego što budu dostupni potrošačima.

Zvaničnici FDA rekli su da preduzimaju akciju, jer se agencija u prošlosti borila za zaštitu potrošača od homeopatskih proizvoda za koje se zna da su potencijalno opasni – uključujući homeopatske tablete za bebe.

Nedavno je tokom testiranja i provera FDA pronašla različite količine tableta na bazi „velebilja“ koje mogu biti toksične. Tom prilikom su upozoreni potrošači da ne kupuju proizvod, ali je proizvod ostao na tržištu, jer je kompanija u početku odbila da ga opozve, ali je potom prestala sa distribucijom u SAD.

Predstavnici FDA obrazlažu promene kao neophodne jer je tržište homeopatskih proizvoda u SAD preraslo u industriju vrednu 3 milijarde dolara godišnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)