U trendu

Legalizacija marihuane

Kada se u javnosti pomene legalizacija marihuane, mnogi pomisle da će se prodaja droge potpuno legalizovati. Termin je u stvari zlupotrebljen jer se radi o legalizaciji upotrebe marihuane u medicinske svrhe.

U nekim zemljama je upotreba marihuane u medicinske svrhe već dozvoljena, a u nekima se vodi rasprava o tome.

Pojedinci (stručnjaci i laici) smatraju da se marihuana može koristiti za lečenje pojedinih vrsta bolesti ili kao sredstvo za ublažavanje bolova kada klasična medicina ili klasični lekovi ne pomažu.

Sa druge strane, „protivnici“ smatraju da to nije tačno i da se samo ide na ruku nekim interesnim grupama.

Da ne bismo bili „najpametniji“, trebalo bi da vidimo šta radi razvijeni svet pa da tako i mi postupamo, a ne da donosimo brzoplete odluke i ocene.

Kao jedan od primera možemo navesti SAD, gde je u nekim državama upotreba marihuane u medicinske svrhe već dozvoljena, u nekima su svi oštro protiv, a u nekima se vodi diskusija o tome da li marihuanu za lečenje treba i kako dozvoliti.

Anketa

Sajt koji se bavi medicinskim pitanjima „WebMD“ izvršio je anketu oko 1.500 lekara u 10 američkih država.

Rezultati ankete su sledeći:

  • 69% lekara kaže da marihuana pomaže u određenim tretmanima i uslovima
  • 67% lekara smatra da marihuana treba da bude jedna medicinska opcija
  • 56% daje podršku donošenju zakona o legalizaciji
  • 50% onih u čijim državama nije legalizovana, kaže da treba da bude legalizovana

Dalja istraživanja

Stručnjaci se slažu da treba dozvoliti istraživanja o mogućnostima marihuane kao „leka“ da bi se znalo na čemu smo, ali sada su takva istraživanja u mnogim zemljama zabranjena.

Pojedinci smatraju da će možda marihana pružiti nove mogućnosti u lečenju epilepsije.

Dr Dastin Sulak navodi kako bi marihuana mogla pomoći pri lečenju multiple skleroze, šizofrenije i inflatornih bolesti creva.

Krajnosti

Pojedinci se u Americi boje da ne dođe do situacije kao u Koloradu, gde se marihuana u raznim oblicima i vrstama može kupiti bez većih problema, mada postoji kontrola i ograničenje.

Naše skromno mišljenje je da treba uvažiti svetska iskustva, a ako bude dozvoljna upotreba mrihuane u medicinske svrhe, onda to treba zakonski regulisati i oštro kontrolisati da ne bi došlo do zloupotrebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.