U trendu

Lekar preporučuje 5 vežbi kako da zaustavite hrkanje, magična formula za mnoge

Statistike pokazuju da više od petine nas hrče u snu redovno, a nešto manje od polovine hrče povremeno.

Spavanje na boku umesto na leđima najbolji je način da sprečite hrkanje. Kada ležite na leđima, gravitacija gura jezik prema grlu, stvarajući blokadu u disajnim putevima zbog čega hrčete.

Međutim, sada su se pojavile vežbe protiv hrkanja. Nazivaju se „miofunkcionalna terapija“ i obično se koriste za lečenje zdravstvenih stanja. One mogu ojačati mišiće u grlu i pomoći da se zaustavi hrkanje, tvrdi doktor Narvan Amini.

Hrkanje se javlja kada protok vazduha prolazi kroz opuštene mišiće i tkiva u grlu i ustima. što izaziva vibraciju, koja se manifestuje kao hrkanje. Može se pogoršati ako su disajni putevi ograničeni, jer tkiva i mišići vibriraju jedni protiv drugih dok vazduh „putuje“.

Narvan preporučuje vežbe koje možete primeniti i dok vozite automobil, gledate TV ili bilo šta drugo:
1. Ponavljajte svaki samoglasnik (a-e-i-o-u) naglas tri minuta nekoliko puta dnevno.
2. Stavite vrh jezika iza gornjih prednjih zuba i klizite jezikom preko njih tri minuta dnevno.
3. Zatvorite usta i stisnite usne i držite ih 30 sekundi.
4. Otvorite i pomerite vilicu na desnu stranu i držite 30 sekundi. Ponovite isto na levoj strani.
5. Sa otvorenim ustima, povucite vrh jezika unazad duž tvrdog nepca koliko god može. Ponovite 20 puta.

Narvan je rekao da su vežbe za usta delotvorne, ali je takođe istakao da je važno da pijete dovoljno tečnosti, upražnjavate toplu kupku pre spavanja i radite i klasične vežbe.

Još nešto, da li će ove vežbe pomoći, zavisi od uzroka vašeg hrkanja. Na primer, ako je hrkanje povezano sa alkoholom, odustajanje od pića može biti dobar korak za početak. Ipak, neka istraživanja su pokazala da bi ove vežbe mogle da budu magična formula za mnoge.

Međutim, dr Amini je vrlo jasan u stavu da ako ste pokušali da promenite način života i to nije napravilo razliku, vreme je da razgovarate sa svojim lekarom, prenosi portal 24.sedam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.