Lekaru dijagnostikovan dijabetes, odmah je eliminisao ovu lošu naviku

Rizik od dijabetesa tipa 2, povezan je sa količinom masnog tkiva u predelu stomaka. Mnogi lekari savetuju da je obim struka ono na šta se treba fokusirati kada je reč o gubitku kilograma.

Svako od nas, objašnjava dr Majkl Mozli sa klinike Mejo, ima „prag“ masnog tkiva i kada ga pređemo, tada nastaju zdravstveni problemi. Tada će se masnoća, umesto u ćelijama masti, taložiti u jetri i pankreasu, ograničiće njihov rad i dovešće do oboljenja.

“Ne radi se samo o tome šta jedemo, već i koliko se krećemo, a mnogi to zaboravljaju. Provodimo oko 12 sati dnevno u sedećem položaju, najprije na poslu, a potom na kauču u dnevnoj sobi. Ako dodate tome i osam sati sna, ispostavlja se da 20 od 24 sata dnevno ne mrdamo što nije dobro za zdravlje”, rekao je doktor.

S njim se slaže i stručnjak za gojaznost, profesor Džim Levin sa klinike Mejo.

“Dugi periodi sedenja ubijaju milione ljudi dugoročno, a mnogi toga nisu svesni. Nije problem samo u kalorijama koje ne trošimo krećući se, već i hemijskim procesima koji se odvijaju dok sedimo. Lipoprotein lipaza, enzim koji rastvara mast u krvi, drastično se smanjuje ako dugo sedimo i dovodi do povišene masnoće u krvi, što povećava rizik od srčanih oboljenja”,  rekao je on.

Sedenje, naročito nakon obroka, produžava „skok“ šećera u krvi što povećava rizik od dijabetesa. Dr Mozli je pre skoro deset godina dobio dijagnozu dijabetesa tipa 2, podvlači da ne voli teretanu, i da nikako nije mogao da se natera da vežba.

“Zato sam odlučio da šetam, i nisam mogao da verujem kakav je to efekat imalo na moje zdravlje. Šetao sam samo pola sata svakog jutra, ponekad sam, ponekad sa suprugom. Često bismo šetali još jednom uveče”, objasnio je on.

Kretanje je veoma važno za zdravlje, ne samo telesnu masu, već i funkcije srca, sistema za varenje, pa čak i mentalnog zdravlja. Dakle, ako ne želite da vežbate, savet lekara je – šetajte pola sata dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.