U trendu

Mit ili istina: Može li soda bikarbona da izleči rak?

Oboleli će tražiti svaki mogući način lečenja, pritom će mnogi odgovore potražiti na internetu,posebno iskustva drugih. Kako bi obolele koji traže alternativne načine lečenja navela na pravi put, doktorica Elen Mekpejk (Ellen McPake) za Daily Mail je „razotkrila je razne mitove o alternativnom lečenju.

Mit ili istina: Je li soda bikarbona zaista delotvorna za lečenje raka?

Mekpejk tvrdi da ne nasedate na ovu informaciju. Nažalost, alkalna dijeta nije delotvorna u prevenciji i u lečenju raka.Ovaj mit stajao je mladu 27- godišnju britansku vojnikinju života, navodi. Naima Houder-Mohammed obolela je od raka dojke, a uverena kako će je alkalni tretmani spasiti, potrošila je na hiljade dolara u tretmane. Umrla je u 27. godini, a „doktor“ optužen zbog nesavesnog lečenja i bez lekarske dozvole mlade Britanke osuđen je na zatvorsku kaznu.

Mit ili istina: Dezodoransi i antiperspiranti uzrokuju rak 

Neki naučnici uvereni su da sastojci iz spomenutih proizvoda mogu biti okidač za nastajanje tumora ili raka. Prethodna istraživanja i proizvođači tvrde da nema povezanosti u tvrdnji jer se aluminijum iz tih proizvoda ne apsorbira kroz kožu u tolikoj količini da bi naštetio zdravlju i uzrokovao rak dojke s kojim ga neki naučnici povezuju. Tim naučnika iz Kanade 2014. godine zaključio je da nema dokaza tvrdnji da uzrokuje rak.

Mit ili istina: Nošenje grudnjaka povećava rizik od nastanka raka dojke 

Nošenje grudnjaka ne povećava rizik od nastanka raka dojke. Istraživanja su pokazala kako nema razlike u rizičnosti kod žena koje nose grudnjak u odnosu na one koje ne nose. Faktori rizika su pušenje, ispijanje alkohola, sedilački način života pa bi se trebali baviti time da se vodi zdraviji način života kako bi se smanjio rizik od obolevanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.