U trendu

Može da bude veoma opasno – ova pića izbegavajte tokom letnjih vrućina

U Srbiji je proteklih dana veoma toplo, a lekari ukazuju da ekstremne temperature svima smetaju, jer tada dolazi do širenja krvnih sudova. Tada treba povesti računa o ishrani i izbegavati određena pića.

Predsednik društva neurologa Srbije, profesor doktor Ranko Raičević, upozorio je da visoke temperature stvaraju uslove za javljanje moždanog ili srčanog udara.

„Treba postepeno navikavati organizam na promenu temperature, zato se i kaže da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature treba da budu najviše pet, šest stepeni“, napomenuo je doktor Raičević.

Pića koja treba izbegavati na vrućini
Tokom vrelih dana gazirana pića obavezno treba izbegavati, rekao je za TV Prva profesor Raičević.

„Uz sebe uvek treba imati flašu negazirane vode, obavezno negazirane jer određeni joni u gaziranim pićima ako se unose u većim količinama mogu da budu pokretači poremećaja srčanog ritma“, objasnio je on.

Ipak, jedna vrsta pića je još opasnija od gaziranih sokova.

„Nisam protiv toga da mladi uzimaju gazirana pića, ali ljudi koji imaju već neka oboljenja treba da izbegavaju gazirana pića, naročito leti, a strogo sam protiv alkoholnih pića u ovim okolnostima jer dodatno šire krvne sudove i smanjuju potrošnju kiseonika u mozgu. Ako ćemo da ih poredimo po opasnosti, najopasnija su žestoka alkoholna pića“, zaključio je doktor, preneo je portal B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar