najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mucanje dece

Najnovija američka studija o problemima dece koja mucaju sugeriše da ta deca imaju poteškoća i u prepoznavanju muzičkih ritmova. Istraživači se nadaju da rezultati studije mogu pomoći u otkrivanju problema govora i nagovestiti potencijalnu terapiju.

U studiju je bilo uključeno 17 dece koja mucaju i 17 koja ne mucaju. Oktriveno je da sva deca koja mucaju imaju problem da razlikuju ritmove, i to za vreme kompjuterske igrice.

Istraživači misle da deca koja mucaju imaju problem sa unutrašnjim ritmom govora, a spoobnost da se zadrži ritam jedan je od ključnih faktora tečnog govora.

Heder Grosman, direktor Američkog instituta za mucanje u Njujorku, ističe da ritam nije nešto što obično ide uz mucanje – mnogo bitniji razlog za mucanje je u mozgu. Kada dete počne da muca, mozak se organizuje u skladu sa tom navikom, a razlike u percepciji ritma mogu doći kao nuspojava takve organizacije mozga.

Pema podacima Nacionalnog instituta za gluvoću, oko 5% dece muca u nekom periodu odrastanja. Najčešće mucanje počinje kod dece od 2 do 5 godina starosti. Većina dece preraste to i ispravi govor, a samo 1% odraste sa mucanjem.

Mucanje se posmatralo kao emocionalni problem, ali istraživanje sada pokazuje da deca koja mucaju pokazuju razlike u tome kako njihov mozak obrađuje jezik. Takođe, istraživači su mišljenja da genetika ima važnu ulogu – mucanje ima tendenciju da bude nasledno.

Nalazi na osnovu testa 34 dece uzrasta od 6 do 11 godina pokazuju probleme u percipiranju muzičkih ritmova, ali to nije dovoljno da se u potpunosti razumeju mehanizmi koji stoje iza mucanja.

Pretpostavka je da problemi sa ritmom doprinose mucanju. Postoje dokazi da odrasli ljudi koji mucaju imaju u mreži reakcija mozga manje veze, mada opet nije jasno da li povezivanje reakcija izaziva mucanje.

Zaključak istraživača je da treba uraditi više studija o ovom problemu. Nalazi su interesantni jer daju dokaz da stvarno postoje razlike u mozgu dece koja mucaju. Nažalost, ne može se utvrditi klinički značaj tih razlika.

Istraživači, takođe, misle da je malo verovatno da će percepcija ritma pomoći mucanju, ali ako deca uživaju u muzici, može im se pomoći da steknu poverenje u sebe, pa na taj način mogu kontrolisati mucanje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike