U trendu

Muškarac smršao 12 kg za 3 meseca pa završio u bolnici zbog predoziranja vitaminom D

Muškarac koji se predozirao suplementima vitamina D hospitalizovan je nakon što je neprestano povraćao i izgubio 12 kilograma za 3 meseca.

Neimenovani sredovečni muškarac uzimao je 80 puta veću količinu vitamina D od preporučene, uz 19 drugih suplemenata, kao deo režima koji mu je preporučio privatni nutricionista u Velikoj Britaniji, rekli su lekari u izveštaju o slučaju objavljenom u BMJ Case Reports u utorak.

Nakon mesec dana uzimanja dodataka, muškarac je osetio bol u stomaku, povraćanje, grčeve u nogama, zujanje u ušima, suvoću u ustima, povećanu žeđ i proliv. Simptomi nisu nestali nakon što je prestao da uzima suplemente.

Krvne analize pokazale su da su njegovi nivoi vitamina D bile sedam puta veći od preporučenih, a s obzirom na to da vitamin D pomaže u regulaciji količine kalcijuma u telu, i nivoi kalcijuma bili su opasno visoki. Test je takođe pokazao da su njegovi bubrezi u opasnosti od oštećenja.

Autori su rekli da je slučaj ovog čoveka neuobičajen, ali da prekomerne količine vitamina D mogu biti opasne.

Vitamin D može biti toksičan ako se uzima u velikim količinama

Vitamin D je važan za zdravlje kostiju i prirodno se dobiva izlaganjem sunčevoj svetlosti i konzumacijom masne ribe ili pečuraka. Međutim, ako se pretera s količinama, odnosno ako se preteruje s dodacima vitamina D, može biti toksičan za mnoge organe, uključujući creva, srce i bubrege.

Predoziranje vitaminom D takođe može uzrokovati opasno visoke nivoe kalcijuma u telu, što dovodi do rizika od neuroloških simptoma kao što su pospanost, psihoza i koma. Potrebno je oko dva meseca da telo očisti polovinu prvobitne količine uzetog vitamina D, tako da simptomi mogu trajati nedeljama, kažu autori.

Tokom osam dana u bolnici, muškarac je rehidriran infuzijom i dobijao je bisfosfonate, lekove koji zaustavljaju razgradnju kostiju, koji su mu pomogli da se smanji nivo kalcijuma u telu.

Otpušten je iz bolnice s bisfosfonatima i lekovima protiv mučnine koje je trebalo da uzima kod kuće. Nakon dva meseca druga analiza krvi pokazala je da su njegovi nivoi kalcijuma unutar normalnog raspona, ali su nivoi vitamina D ostali visoki. Iz izveštaja o slučaju nije jasno jesu li se simptomi povukli.

Autori izveštaja o slučaju podstiču ljude da razgovaraju s lekarom opšte prakse prie početka alternativne terapije ili uzimanja novih lekova bez recepta. Dodaci su uglavnom sigurni dok se ne uzimaju u „nesigurnim količinama“ ili „nesigurnim kombinacijama“, rekli su.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar