U trendu

Najnovije istraživanje: Jedan mnogima omiljen napitak može da odloži početak Alchajmerove bolesti!

Klinika Klivlend i Harvard su pohvalili koristi ovog pića za zdravlje. Sada italijanska istraživanja ukazuju da bi ovaj omiljeni topli napitak mogao pomoći u odbrani od Alchajmerove bolesti, piše Healthy.

Možda postoji još jedan razlog zašto su Italijani poznati po tome što ostaju zdravi i aktivni do duboke starosti. Nova studija sugeriše da bi jedno piće moglo pomoći u odbrani od Alchajmerove bolesti.

Alchajmerova bolest je neurodegenerativni poremećaj za koji podaci Svetske zdravstvene organizacije sugerišu da pogađa 55 miliona ljudi širom sveta, što je podatak koji podstiče intenzivna naučna istraživanja preventivnih mera, uključujući sve, od novog krvnog testa za Alchajmerovu bolest do dijetalnih i životnih navika koje igraju ulogu.

Espreso jedinjenja i agregacija tau proteina

Studija je objavljena u julu 2023. u časopisu Journal of Agriculture and Chemistry – publikaciji Američkog hemijskog društva – i ističe ulogu određenih jedinjenja u espresu u vezi sa agregacijom tau proteina. Ovi proteini, esencijalni za stabilizaciju struktura u mozgu, postaju zapleteni u klasterima kod pacijenata obolelih od Alchajmerove bolesti. Veruje se da ovaj fenomen značajno doprinosi progresiji bolesti.

Ovo inovativno istraživanje, koje je predvodila biohemičarka Marijapina D’Onofrio, doktorka nauka na Univerzitetu u Veroni u Italiji, analiziralo je hemijski sastav espreso šoljica, fokusirajući se posebno na kofein i trigonelin (oba alkaloida), flavonoid genistein i teobromin, jedinjenje koje je takođe prisutno u čokoladi. Tim istraživača posmatrao je kako svaka od ovih molekula interaguje sa skraćenom formom tau proteina.

Studija je pokazala da su kako se koncentracije ekstrakta espresa, kofeina ili genisteina povećavale, fibrili tau proteina – koji su obično povezani sa početkom Alchajmerove bolesti – postajali manji i suzdržavali se od razvoja u veće, potencijalno štetne strukture. Ceo ekstrakt espresa pokazao je najizraženije efekte, sugerisati da jedinjenja ovog napitka mogu da ometaju destruktivni ciklus bolesti.

Koristi za mozak od kafe

Poznate zdravstvene institucije, uključujući Kliniku Klivlend, Harvard Health i Kliniku Mejo, priznale su zdravstvene koristi povezane sa umerenom konzumacijom kafe. To se odnosi na oko tri do pet standardnih šoljica kafe dnevno, ili 400 miligrama kofeina. Međutim, ove organizacije takođe preporučuju umerenost, jer prekomerna konzumacija može izazvati anksioznost, nesanicu i ubrzan rad srca.

Koristi od redovne konzumacije kafe su mnogobrojne, i sve je jasnije da kafa – a posebno espreso – može pružiti značajne prednosti kada je u pitanju prevencija Alchajmerove bolesti.

Pored jedinjenja koja espreso može isporučiti u borbi protiv tau proteina, još jedna specifična korist od jednog espresa može biti činjenica da se često servira sam, bez preteranih dodataka. Čak i ako niste ljubitelj samo jednog espresa, blog Harvard Health savetuje da obratite pažnju na to kako uživate u svojoj kafi. Ako je prelivena šlagom i posuta ukusnim sirupom, ti dodatni kalorije, šećer i zasićene masti mogu anulirati potencijalne zdravstvene koristi jedne obične šoljice kafe sa malo mleka… ili espresa.

Šta ovi nalazi impliciraju za buduća istraživanja

Iako su ovi početni nalazi bili in vitro i zahtevaju dalje testiranje na živim subjektima, ipak pružaju nadu u dalji put u borbi protiv Alchajmerove bolesti. Posmatrane interakcije između kofeina, ekstrakta espresa i preformiranih tau fibrila nude uzbudljivo polje istraživanja.

Ovo istraživanje može na kraju dovesti do otkrivanja ili dizajniranja drugih bioaktivnih jedinjenja sposobnih da se bore protiv neurodegenerativnih bolesti. Implikacije ovog istraživanja sugeriraju da vaš jutarnji espreso može imati jači udarac od samo poziva za buđenje koji žudite.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.