U trendu

Šoljica gorke kafe na dan nekima može biti od velike koristi

Ispijanje šoljice nezaslađene kafe svaki dan povezano je sa smanjenim rizikom od gojaznosti u periodu od četiri godine, tvrdi nova studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition 1. oktobra.

Ipak, ovakav uticaj može biti poništen ako dodate kašičicu šećera u topli napitak. Dodavanje ne-mlečnih proizvoda nije uticalo na težinu, navodi se u objavljenom izveštaju.

Naučnici s katedre za ishranu na Harvardu prikupili su podatke iz tri prospektivne studije: Zdravstvene studije medicinskih sestara (1986.-2010.), Studije zdravlja medicinskih sestara II (1991.-2015.) i Studije praćenja zdravstvenih radnika (1991.-2014.).

Istraživanje je usmereno na vezu između navika konzumiranja kafe i promena telesne težine tokom četiri godine. Učesnici su popunjavali upitnike o hrani i pićima koje su konzumirali, prenosi Klix.ba.

Naučnici su analizirali potrošnju kafe s kofeinom i bez kofeina i proveravali jesu li pića pripremljena sa šećerom, navodi se u studiji.

Ove veze između konzumacije kafe i šećera s promenama u telesnoj težini bile su značajnije kod mlađih učesnika i onih za koje se smatralo da su gojazni.

Od ranije je poznato da povećan unos toplog, nisko-kaloričnog napitka može poboljšati telesnu težinu jer povećanje količine tečnosti, posebno tople tečnosti, može poboljšati osećaj sitosti, što može dovesti do manjeg ukupnog unosa kalorija tokom dana.

Dodavanje šećera moglo bi da poništi korist od gubitka težine povezanog s kafom jer šećer može biti izvor dodatnih kalorija bez osećaja sitosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)