U trendu

Najprostiji test sluha: Proverite za par sekundi koliko zaista dobro čujete

Kako starimo, sve nam je teže da čujemo više frekvencije. Zato je platforma Hearing Health Eargym izradila test koji se temelji na akademskoj studiji i meri koliko dobro naše uši hvataju visoke zvukove.

Sve što treba jeste da pokrenete video-materijal i pritisnete pauzu kada više ne čujete ton. Frekvencija tona koji korisnici mogu čuti meri se u hercima (Hz) i koristi za procenu starosti sluha korisnika. Za najtačnije rezultate test bi trebalo provesti sa slušalicama na ušima.

Naša slušna starost trebala bi da bude bliska našim biološkim godinama. No nedavnom analizom rezultata verzije ovog testa pokazalo se da polovina ispitanika (47 posto) od 16 do 35 godina ima sluh koji je stariji od njihovog biološkog doba. Prosečna razlika između njihove slušne starosti i njihove biološke starosti bila je 13 godina.

Prirodni raspon za ljudski sluh je od oko 20 do 20.000 Hz. Većina ljudi na početku može čuti zvukove do 20.000 Hz. Mlađi od 30 godina trebalo bi da čuju frekvencije do 16.000 Hz. Od 31 do 40 godina većina nas moći će da čuje do 12.500 Hz. Sluh s vremenom opada i od 60 do 70 godina obično možemo čuti do 8000 Hz.

Gubitak sluha jedan je od najvećih promenjivih faktora rizika za demenciju te je snažno povezan s lošim mentalnim zdravljem i kognitivnim padom.

Test se izvodi tako što je dovoljno samo da pritisnete pauzu kada više ne čujete zvuk, odmah će vam izaći koja je starost vaših ušiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar