U trendu

Najraniji simptom dijabetesa je ovo, ako ga primetite ne čekajte, odmah se javite lekaru

Ako se ovaj simptom uoči na vreme dijabetes se može držati pod kontrolom

Simptomi dijabetesa tipa 2 uključuju umor, neobjašnjiv gubitak težine i osećaj žeđi. Međutim, lekari su došli do zaključka da se pre svih njih razvija jedan simptom koji je najraniji alarm za uzbunu.

Dijabetes tipa 2 je hronično stanje pri čemu pankreas ne može da proizvede dovoljnu količinu insulina. Iako se ovaj proces može činiti bezopasnim, vremenom se poremete sve funkcije tela. Visoki nivo šećera u krvi može ozbiljno da ošteti srce, oči, ali i bubrege.

Klučan korak u ovom slučaju je rano otkrivanje problema. Najraniji simptom je, tvrde lekari,  zamućen vid, koji svakim danom postaje sve ozbiljniji.

Dijabetes može da izazove zamagljen vid, ali i suzenje oka. Ovo stanje je pozanto i kao dijabetička retinopatija – rezultat je problema sa krvnim sudovima oko mrežnice.

Kod većine pacijenata ovaj problem se razvija postepeno. Rano otkrivanja i odlazak kod doktora može spasiti pacijenta ozbiljnijih problema kao što je potpuni gubitak vida.

U oku počne da se stvara višak tečnosti koji stvara zaućenje i smanjuje fokus. Ukoliko ovo stanje potraje nekoliko dana, vreme je da posetite lekara.

Stručnjaci nagalašavaju i da zamagljen vid nije u 100 posto slučajeva poseldica dijabetesa. On takođe može biti uzrokovan brojnim drugim stanjima, uključujući suve oči, slabovidost ili infekciju.

U svakom slučaju, lekari preporučuju, redovnu kontrolu i praćenje svih signala koje nam organizam šalje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar