U trendu

Najzdraviji mlečni napitak: Čest je sastojak mnogih recepata, a malo ko zna da u potpunosti leči jetru

Teško ju je pronaći u prodavnici, a čest je sastojak mnogih recepata za kolače ili neka druga ukusna jela.

Reč je o mlaćenici.

Šta je mlaćenica, kako nastaje i zbog čega treba da je jedemo?

Mlaćenica je mleko koje ostaje nakon mlaćenja, odnosno izrade putera i ukusom je najsličnija jogurtu, a manje je gusta od pavlake. Kada iz mleka izdvojimo određene sastojke, u njemu ne ostaje ništa, odnosno mlaćenica.

Procenat masti u mlaćenici je do 0, 1%, što je jako dobro, čak i ako ste na dijeti. Ovaj mlečni proizvod svakako je zdrav i dobar za svakodnevnu upotrebu. Nažalost, danas se mlaćenica retko proizvodi, pa je sreća ako imate nekoga ko je pravi i može da vam ponudi.

Ako želite sami da je napravite, poslužite se ovom metodom – lagano ugrejte mleko, tek da bude mlako, pa ga zajedno sa nakupljenim kajmakom mutite mikserom sve dok se ne izdvoji maslac. Tečnost koja ostane je mlaćenica.

Mlaćenica sadrži materije koje pročišćavaju jetru, pospešuju razgradnju masnih ćelija, sprečavaju nagomilavanje masti i uspostavljaju normalan rad jetre.

Da biste sproveli kuru lečenja mlaćenicom, potrudite se da ne konzumirate meso i mesne prerađevine. Dok se lečite mlaćenicom, treba da konzumirate sveži sok od koprive, maslačka i artičoke. Bilo bi dobro čak 3-4 dana pre početka kure da počnete da postite, kako bi se telo polako naviklo na novi način ishrane.

Umesto kafe bi trebalo uzimati voćne sokove ili biljne čajeve. Nikotin, alkohol i slatkiše odbacite u potpunosti.

7 dana jedite mlaćenicu i vratite zdravlje jetri

Uzimajte svakodnevno 1 litru mlaćenice, 2 litre mineralne vode bez natrijuma ili 2 litre biljnog čaja, ili 2 litre svežeg voćnog soka.

Na dan se jedu dva lagana obroka od povrća, koje ste dinstali na malo putera, ali bez dodatka soli. Povrće sme da se začini svežim ili suvim začinskim biljem ili svežim sokom od limuna.

Uz mlaćenicu i mineralnu vodu ili biljni čaj ili voćni sok treba uzimati:

1.i 2. dan: 80 ml svežeg soka od koprive

3.i 4. dan: 80 ml svežeg soka od maslačka 5.i 6. dan: 80 ml svežeg soka od artičoke 7.dan: 80 ml svežeg soka od koprive

Kuru završiti uveče uzimanjem jedne jabuke. Budući da telo nakon 7 dana kure nije naviknuto na „krutu“ hranu, treba ga u sledeća 3 dana pomalo navikavati.

Na ovaj način ćete u potpunosti oporaviti vašu jetru.

Ako pravite neki kolač ili jelo, a treba vam mlaćenica koju ne možete da pronađete ili napravite, onda se možete poslužiti odgovarajućom zamenskom namirnicom ili je sami napravite:

U 2,5 dl mleka stavite jednu kašiku limunovog soka ili alkoholnog sirćeta, dobro promešajte i pustite da odstoji kratko vreme. Nakon što je odstajalo, još jednom promešajte, pa koristite prema receptu. Ovo je zamena za mlaćenicu, ali ako želite da iskusite pravi ukus jela koje radite svakako pronađite pravu, koja je mnogo bolja i ukusnija, piše Stil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.