Naučnici otkrili neverovatna svojstva belog luka: Prirodni lek koji deluje na čak šest bolest

Beli luk, koji mnogi u Srbiji proglašavaju narodnim lekom i jednom od najzdravijih namirnica biljnog porekla, sada ima i naučnu potvrdu svojih blagotvornih svojstava. Istraživači sa Jugoistočnog univerziteta u Kini sproveli su opsežnu studiju kako bi ispitali uticaj belog luka na kardiovaskularni sistem i nivo šećera u krvi.

Studijom, koja se zasniva na analizi 29 objavljenih naučnih radova, obuhvaćeno je 1.567 ispitanika starosti od 18 do 80 godina, svi sa različitim dijagnozama. Među istraživanim bolestima bili su dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, gojaznost, koronarna bolest srca, nealkoholna masna bolest jetre i sindrom policističnih jajnika.

Šta ako ga redovno konzumirate

Ispitanicima je davan beli luk u različitim oblicima: sirov, u prahu, kao dodatak ishrani i kao ekstrakt. Rezultati studije su pokazali da beli luk u svim slučajevima pozitivno utiče na pacijente. Naučnici su otkrili da beli luk može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i „lošeg“ holesterola, normalizaciji šećera u krvi i ubrzanju sinteze organskih jedinjenja u organizmu.

Pored toga, redovna konzumacija belog luka poboljšava cirkulaciju krvi i sprečava stvaranje masti u jetri. Ovi nalazi dodatno potvrđuju dugogodišnju reputaciju belog luka kao moćnog prirodnog leka.

Ovo istraživanje pruža solidnu osnovu za dalja istraživanja i može podstaći širu upotrebu belog luka u ishrani kao preventivnog sredstva za različite zdravstvene probleme. Naučnici se nadaju da će njihova otkrića podstaći ljude da redovno uključuju beli luk u svoju ishranu kako bi iskoristili njegove brojne zdravstvene prednosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.