Naučnici otkrili ‘vampirski virus’, ovaj fenomen do tada nije bio poznat

Neki tipovi virusnih entiteta, poznati kao “mobilni genetski elementi” (MGE), mogu se smatrati najjednostavnijim oblicima života. Među njima su i “satelitske nukleinske kiseline”, koji su skoro minimalistički. Ovi MGE-ovi ne sadrže informacije za proizvodnju ključnih elemenata kao što je kapsula, pa zavise od drugih virusa da bi proizveli svoju opremu, piše Klik.hr.

Ali, istraživanje koje je sprovela ekipa naučnika sa Univerziteta u Marylandu u Baltimoru otkriva da se ovi MGE-ovi ponašaju kao pravi “paraziti”, odnosno “vampiri”. Tokom infekcije populacije bakterijskih ćelija, naučnici su primetili da se satelitske nukleinske kiseline bukvalno hvataju uz druge viruse koji im pomažu, prenosi Science Alert.

Ovaj fenomen do tada nije bio poznat, što je iznenađujuće otkriće za istraživače. “Niko nikada nije video bakteriofag – ili bilo koji drugi virus – da se prianja uz drugi virus”, izjavio je biolog Tagide deCarvalho, vodeći autor studije.

Ova neobična pojava otkrivena je u grupi satelitskih bakteriofaga koji napadaju bakterijsku vrstu Streptomyces. Za razliku od nekih drugih satelitskih bakteriofaga, ovi mogu samostalno stvarati svoju “opremu”. Međutim, budući da im nedostaje specifičan alat za probijanje ćelijskih i membrana, moraju se osloniti na druge viruse kako bi obavili tu funkciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.