U trendu

Naučnici tvrde: Jedan simptom, koji smatramo dobrim, javlja se i deceniju pre smrti

Koliko je važno redovno pratiti kretanje krvnog pritiska, ne treba ni naglašavati.

Prema naučnim istraživanjima, krvni pritisak u kasnijoj fazi života počinje lagano da pada, i to oko 14 godina pre nego što će nastupiti smrt.

Ovaj zaključak nastao je kao posledica naučnog posmatranja zdravstvenog stanja 46.634 Britanca koji su umrli u 60. godini života ili kasnije, a uzorak je obuhvatio ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali demenciju kao i bolesti srca.

Prema ovim istraživanjima, krvni pritisak je najviše padao kod pacijenata koji su oboleli od demencije, zastoja srca, gubitka težine kao i kod onih koji su imali visok pritisak. Zanimljivo je i da je smanjenje zabeleženo i kod pacijenata koji nemaju nijednu od navedenih bolesti.

“Naše istraživanje baca svetlo na važnost praćenja stanja starijih pacijenata kakve lekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren kada bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lekovima i da se oni ne izdaju”,  kaže autor istraživanja.

Navodi se i da bi lekari trebali da obrate pažnju na to šta pad krvog pritiska znači za starije pacijente.

Postoji mnoštvo znakova koji ukazuju na blizinu smrti, a visina pritiska i sve promene vezane za njega mogu da budu pokazatelji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar