U trendu

Ne zaustavljajte kijanje nikada – može biti VEOMA OPASNO

Britanski lekari upozorili su da se ne blokira protok vazduha kroz usta i nos kod kijanja nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući da zaustavi kijanje.

Do tada „zdrav i u dobroj formi“ muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promenu glasa nakon snažnog kijanja, napisali su lekari  u stručnom časopisu British Medical Journal u prikazu slučaja.

– Nakon što je pokušao da spreči kijanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu – kazali su stručnjaci iz univerzitetske bolnice Leicester NHS Trust.

Otorinolaringolozi su potražili znakove spoljnih povreda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro pre nego što su utvrdili da je njegovo stanje prouzrokovano kijanjem.

– Zaustavljanje kijanja blokiranjem nosnica i usta opasnan je manevar i treba ga izbegavati – rekli su stručnjaci.

Sprečavanje kijanja na taj način moglo bi dovesti do „brojnih komplikacija“ poput pneumomedijastinuma – stanja koje je rezultat uterivanja vazduha u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubnjića pa čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju lekari.

Stopiranjem ili sputavanjem kijanja sav pritisak seli se u uši gde može dovesti do oštećenja, na primer, napuknuće bubne opne. Može uzrokovati gubitak sluha kao i vrtoglavicu koja neće brzo prestati, piše HowStuffWorks.

Mogu da stradaju i krvne žile u očima, odnosno da se raspuknu zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kijanja potencijalna je opasnost od povrede vrata, kao i sveže rane kod ljudi koji su nedavno operisali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do puknuća žile u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno.

Dok kišemo, vazduh kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat.

Zato ako vam dođe da kihnete u javnosti, ne stidite se jer cena koju možete platiti nije vredna toga. Umesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kihnite „kao čovek“. Ne stignete li izvaditi maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili levim dlanom – tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.