Neblagovremene dijagnoze – fatalne!

Veliki broj srčanih napada pogrešno se dijagnostikuje u ranoj fazi, zbog čega se dese ozbiljne, pa i fatalne posledice.

Istraživači su uočili da žene imaju veći rizik nego muškarci od pogrešne dijagnoze infarkta.

Istraživači sa Univerziteta u Lidsu ustanovili su da je skoro trećina pacijenata imala početnu dijagnozu koja se razlikovala od njihove konačne dijagnoze.

Vrste srčanog udara

U dva glavna tipa srčanog udara su poznata pod nazivima „STEMI“ i „NSTEMI“.

„STEMI“ srčani udar nastaje kada glavna arterija bude potpuno blokirana. Ako se na vreme ne uoči i neadekvatno leči, postoji veliki rizik od ozbiljnih i trajnih oštećenja srčanog mišića.

„NSTEMI“ srčani udari su češći i nastaju usled delimične blokade jedne ili više arterija. Srčani mišić je i u ovakvim slučajevima u opasnosti od značajnog oštećenja, ali obično je to manje ozbiljno. Dijagnozu NSTEMI srčanog udara otežavaju činjenice da neki pacijenti imaju normalan elektrokardiogram (EKG). Pacijenti mogu imati simptome koji nisu tipični za srčani udar, naročito kod starijih, žena i kod pacijenata sa dijabetesom, hroničnim otkazivanjem bubrega ili demencijom.

Istraživački tim otkrio je da su žene sa srčanim udarom, STEMI, imale 59% veće šanse od prvobitne pogrešne dijagnoze od muškaraca.

Kod srčanog udara tipa NSTEMI žene su imale 41% veće šanse za pogrešnu dijagnozu od muškaraca.

Stope pogrešne dijagnoze srčanog udara znatno su niže kod pacijenata za tip STEMI (3,3%) nego za NSTEMI (17,9%)

Preživeli nakon srčanog udara

Studijom je obuhvaćen veći broj pacijenata iz Engleske i Velsa. Pokazalo se da rana dobra dijagnoza srčanog udara znatno utiče na stope preživljavanja. Žene koje su dobile početnu pogrešnu dijagnozu imale su oko 70% veći rizik od umiranja posle 30 dana od onih sa tačnom dijagnozom. Veliki je rizik od pogrešne dijagnoze i kod muškaraca.

Dr Kris Gale, profesor kardiovaskularnih zdravstvenih nauka na Univerzitetu u Lidsu, koji je radio na istraživanju, napominje da ne treba praviti pretpostavke, na osnovu izgleda ili starosti pacijenta, o tome koje osobe mogu, a koje ne mogu da dožive infarkt.

Obično se misli da će srčani udar najverovatnije pogoditi sredovečnu mušku osobu prekomerne telesne težine koja ima dijabetes ili je pušač. To nije uvek tako jer srčane napade doživljavaju osobe „širokog spektra osobina, izgleda i starost“, a veoma često i žene.

Budimo svesni simptoma

Dr Majk Knapton, jedan od direktora „British Heart Foundation“ izjavio je: „Razlika između prave dijagnoze srčanog udara kod muškaraca i kod žena – alarmantno je velika zato što se ne sprovode dosledno najnoviji rutinski testovi za srčani udar.“

Zakljuci su da prilikom uspostavljanja dijagnoze ne treba verovati pretpostavkama nego rutinski koristiti savremene testove za dijagnozu eventualnog srčanog udara.

Postoje savremene dijagnostičke metode koje kada se koriste po propisanoj proceduri omogućavaju bolje rane dijagnoze srčanog udara i kod muškaraca i kod žena, bez obzira na rizičnu grupu pacijenata.

Stručnjaci iz Engleske upozoravaju javnost i zdravstvene radnike da budu svesni znakova i simptoma srčanog udara kako bi se pacijentima na vreme pružila adekvatna pomoć i što pre uspostavila ispravna dijagnoza.

Studija je nedavno objavljena u časopisu „European Heart Journal“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.