Nedelju dana pre moždanog udara obično se javljaju ovi simptomi, kažu doktori

Prvi znakovi upozorenja ishemijskog moždanog udara mogu se pojaviti već sedam dana pre napada i zahtevaju hitno lečenje kako bi se sprečilo ozbiljno oštećenje mozga, prema studiji pacijenata s moždanim udarom objavljenoj u naučnom časopisu Neurology.

Kako je pokazalo istraživanje, čak 80 posto moždanih udara su ishemijski, uzrokovani sužavanjem velikih ili malih arterija mozga ili ugrušcima koji blokiraju dotok krvi u mozak. Često im prethodi tranzitorni ishemijski napad (TIA) ili takozvani mini moždani udar koji pokazuje simptome slične moždanom udaru, obično traje manje od pet minuta i u većini slučajeva ne ozleđuje mozak.

Studija je ispitala 2416 ljudi koji su doživeli ishemijski moždani udar. Kod 549 bolesnika došlo je upravo do mini moždanog udara koji su se u većini slučajeva dogodili u periodu od sedam dana. Dakle, 17 posto ispitanika doživelo je mini moždani udar na sam dan moždanog udara, 9 posto dan ranije, a 43 posto u nekom trenutku tokom sedam dana pre moždanog udara.

“Već neko vreme znamo da su ovakvi mini moždani udari često preteča velikog moždanog udara“, rekao je autor studije Piter M. Rotvel s Katedre za kliničku neurologiju u Radcliffe Infirmaryju na Oksfordu.

“Ono što nismo uspeli da utvrdimo je koliko hitno pacijenti moraju da budu procenjeni nakon mini moždanog udara kako bi dobili najbolje preventivno lečenje. Ova studija pokazuje da je vreme TIA-e kritično, a najefikasnije tretmane treba započeti u roku od nekoliko sati nakon udara kako bi se sprečio veći napad.“

Simptomi mini moždanog udara su asimetrija lica, nemogućnost podizanja jedne ili obe ruke zbog slabosti ili obamrlosti, nejasan, iskrivljen govor ili nemogućnost govora, potpuna paraliza jedne strane tela, iznenadni gubitak vida, zamagljen vid ili duple slike, vrtoglavica, zbunjenost kao i problemi s ravnotežom i koordinacijom, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.