U trendu

Nedostatak gvožđa se vidi na dlanovima, dobro ih pogledajte

Ako imate kratak dah ili povremeno osećate da vam srce jače lupa, verovatno imate problem sa gvožđem. Najčešći simptomi anemije, odnosno nedostatka gvožđa su: kratkoća daha, nepravilni otkucaji srca, depresija, nizak krvni pritisak, oslabljeno pamćenje, glavobolja, bleda koža, šumovi u ušima.

Ako prepoznajete simptome koji ukazuju na anemiju, vrlo je moguće da imate problem sa gvožđem, piše B92. Anemija nastaje manjkom gvožđa koje je važno u nastanku crvenih krvnih zrnaca, kao i za prenos kiseonika u našem organizmu.

Nedovoljno crvenih krvnih zrnaca dovodi do anemije koju prvo možete uočiti po bledoj koži. Dobar način da proverite nedostaje li vam gvožđe jest da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste.

Ako su nabori na dlanu svetli u poređenju s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom gvožđa. Na to ukazuje i belji koren nokta i bleda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobedite slabokrvnost je da jedete što više namirnica bogatih gvožđem, kao što su: nar, paradajz, susam, spanać, cvekla, brokoli, soja, školjke, urme, smokve, vino od kupina.

Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primetite ove simptome, posetite lekara i uradite analize krvi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar