U trendu

Nema mu premca: najbolji „lek“ protiv demencije

Produženje ljudskog veka kao posledicu sobom nosi i veći broj hroničnih oboljenja starijih osoba, ali veći broj obolelih od demencije.

Demencija je bolest populacije odraslog životnog doba. To je progresivno i nepovratno propadanje intelektualnih sposobnosti i viših mentalnih funkcija (govor, pamćenje, mišljenje, imaginacija itd). Demencija ne predstavlja jedinstvenu bolest, već postoje brojni uzroci, neki još uvek nepoznati, koji dovode do oštećenja postojećih umnih sposobnosti.

Stručnjaci širom sveta tvrde da se ranijim prihvatanjem zdravijeg načina života smanjuje rizik od demencije u kasnijem životnom dobu.

Navedimo pet najbitnijih saveta:

1. Život bez pušenja i bez duvanskog dima

2. Budite fizički i mentalno aktivni

3. Smanjite ili ne pijte alkohol

4. Hranite se zdravo

5. Postignite ili održavajte normalnu telesnu težinu

Stručnjaci navode da ovih pet stavki ne važe samo za mlađe osobe već da i osobe srednjih godina prihvatanjem navedenih stavki mogu smanjiti rizik od demencije u starosti.

Cigarete i alkohol su po mnogim dosadašnjim studijama pokazali jasnu povezanost sa pojavom demencije, padom imuniteta i invaliditetom u starosti.

Sa druge strane, fizička aktivnost i vežbanje nose niz zdravstvenih prednosti ne samo kod mlađih već i kod osoba srednjih i starijih godina. Intelektualne aktivnosti kao što su: čitanje, druženje, ukrštene reči, sudoku, zagonetke, kviz, šah, enigmatika… usporavaju razvoj demencije ili je „blokiraju“.

Treba napomenuti i da smanjenjem unosa hrane i pića u organizam, puno soli, masti i šećera, a povećanjem unosa povrća, voća, ribe i orašastih plodova – doprinosite zdravijem životu i smanjenom riziku od demencije.

Komentarišući navedene smernice, mnogi zdravstveni radnici i institucije u saopštenjima navode da sada postoji više dokaza da zdrav način života smanjuje rizik od demencije u starosti, ali da je razumevanje svih faktora rizika za demenciju još uvek nepoznato.

Navedeni dokazi nesumnjivo pokazuju napredak u borbi protiv demencije, a dalja i šira istraživanja možda konačno dođu do leka za ovu opaku pojavu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.