U trendu

Neobičan simptom na očima može biti znak jednog retkog raka

Rak nosa i sinusa je redak oblik raka, ali svejedno treba da budemo svesni simptoma – a jedan od uobičajenih znakova raka nosa u kasnoj fazi može se manifestovati u vašim očima.

Samo zato što je rak nosa bolest koja je ređa od drugih vrsta ne znači da treba da ga ignorišemo, jer rana dijagnoza znači da se može ranije lečiti, što često povećava vaše šanse za potpuni oporavak. Ova vrsta karcinoma utiče na nosnu duplju i sinuse i razlikuje se od raka nazofarinksa – koji zahvata područje gde se nos i grlo spajaju.

Mnoge od simptoma raka nosa je teško otkriti jer mogu izgledati kao znaci obične prehlade, ali kako rak napreduje, mogu se pojaviti ozbiljniji i očigledniji simptomi. Ovo uključuje jedan bizaran simptom koji možete primetiti u vašim očima – jer se one mogu polako izbočiti.

Najčešći simptomi ranog raka nosa uključuju začepljenost nosa koja obično pogađa samo jednu stranu i ne nestaje, krvarenje iz nosa, smanjen osećaj mirisa i sluz koja može, ali ne mora biti krvava, prenosi Miror.

Međutim, verovatno ste iskusili većinu ovih simptoma sa prehladom ili infekcijom sinusa, tako da možda nećete primetiti da nešto nije u redu dok ne razvijete ozbiljnije simptome. Simptomi kasnog stadijuma raka nosa uključuju:

– bol ili utrnulost u licu, posebno u gornjem delu obraza, koji ne nestaje

– otečene žlezde na vratu

– delimični gubitak vida ili dvostruki vid

– ispupčeno oko

– suzno oko koje neće da nestane

– bol ili pritisak u jednom uhu

– uporna kvržica ili izraslina na licu, nosu ili nepcu

Testiranje karcinoma nosa i sinusa se često radi nazalnom endoskopijom, poznatom i kao nazoendoskopija, u kojoj se duga, tanka, fleksibilna cev sa kamerom i svetlom na kraju ubacuje u nos kako bi se pregledalo područje. Ovo može biti neprijatno, ali možete zatražiti da vam se anestetik poprska na zadnji deo grla da bi osećaj bio podnošljiviji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.