U trendu

Ovaj simptom raka prostate ignoriše 43 posto muškaraca, doktori pozivaju na oprez

Ovo su simptomi opake bolesti koje ne treba ignorisati.

Više od četvrtine muškaraca noću ustaje kako bi se pomokrili, ali samo petina njih shvata da bi to moglo da ukazuje problem s prostatom, pokazalo je novo istraživanje britanske bolnice kralja Edvarda VII.

Otprilike 20 posto muškaraca nagađa da prekid sna uzrokovan potrebom za mokrenjem ima neke veze s prostatom, ali 29 posto njih to pripisuje godinama. Zabrinjavajuće je da 43 posto muškaraca zbog toga ne bi posetilo lekara.

A trebalo bi jer se češća potreba za mokrenjem, naročito tokom noći, smatra jednim od znakova raka prostate. Kao i kod svakog raka, na simptome raka prostate treba reagovati čim se pojave kako bi se povećale šanse za izlečenje.

Zato doktori pozivaju muškarce da posete lekara ako primete bilo koji znak koji bi mogao upućivati na probleme s prostatom.

„Ne postoji ništa što bi nas moglo šokirati“, izjavila je urolog Kerolajn Mur, prenosi Express.

Koji su simptomi raka prostate?

Većina muškaraca u ranom stadijumu raka prostate ne oseća nikakve simptome. Tek kako tumor raste i napreduje, počinju da se javljaju znakovi. Postoje i slučajevi kada oboleli simptome pogrešno zamene s drugim, benignim bolestima. To je zabrinjavajuće jer kašnjenje u dijagnozi znači i kašnjenje u lečenju.

Neki od uobičajenih simptoma uključuju učestalo mokrenje, slab protok mlaza prilikom mokrenja, iznenadnu potrebu za mokrenjem i osećaj da bešika nikad nije prazna, čak ni nakon mokrenja. Može se javiti i tup bol u leđima, kukovima i karlici. Ostali znakovi uznapredovalog raka prostate uključuju neobjašnjiv gubitak težine i bolnu ejakulaciju kao i krv u spermi, prenosi Index.

Prema Klinici Mayo, pod najvećim rizikom su muškarci stari 50 ili više godina, gojazni muškarci i oni koji imaju porodičnu istoriju raka prostate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar