Pamet u glavu: ovo su rizici uzimanja antibiotika

Mnogi od nas su upoznati sa najvažnijim pravilima prilikom uzimanja antibiotika kao što su:

  • ne uzimati antibiotik kada nije neophodan
  • kada se već uzima antibiotik, treba da se uzima do kraja, a ne da se prekida kada osoba počne da se oseća bolje

Postoje, međutim, i druga pravila koja mnogi od nas ne znaju. Nepravilno uzimanje antibiotika može da uzrokuje nedovoljnu efikasnost ili da osoba razvije infekciju koja je otporna na antibiotik. Zbog toga je neobično važno uzimati lekove pravilno.

Reakcija antibiotika sa hranom, drugim lekovima koje uzimamo, ili pak vitaminima – može dramatično da utiče na sposobnost organizma da apsorbuje antibiotik. Usled toga, osoba može da dobija manju dozu leka od propisane koja nije sposobna da ubije bakterije i samim tim zaustavi infekciju.

Pravilno uzimanje antibiotika može povremeno da bude komplikovano, i to se prvenstveno odnosi na stariju generaciju lekova, koji se uzimaju na svakih 6 ili 8 sati, na prazan stomak, što znači 3-4 puta u 24 sata. Povremeno treba da se zapamti da se lek uzima jedan sat pre jela, ili pak dva sata posle jela, što je dosta zbunjujuće.

Ako se, na primer, lek uzme na polupun stomak, organizam će da apsorbuje polovinu, ili pak četvrtinu aktivne komponente u leku, što je nedovoljno. Na taj način osoba uzima nedovoljnu količinu leka, ispod propisane doze. Samim tim, povećan je rizik od razvijanja rezistencije bakterija.

Ako je osoba inficirana bakterijom koja je osetljiva na antibiotik, većina bakterija će reagovati na lek, ali postoje i bakterije koje su mutirale (genetski se promenile) i koje će pružiti otpor antibiotiku ukoliko koncentracija leka nije optimalna. Ukoliko uzimate lek u suboptimalnim dozama zbog toga što antibiotik uzimate nepravilno, lek će uspeti da ubije one bakterije koje su slabije, dok će rezistentne preživeti.

Nova generacija antibiotika najčešće se uzima jednom u 24 sata, pa je mogućnost nepravilnog uzimanja znatno smanjena. U svakom slučaju, pre nego što počnete da uzimate antibiotik, detaljno se raspitajte kod apotekara kako pravilno da ga uzimate i da li postoji mogućnost međusobne reakcije sa ostalim lekovima koje redovno koristite.

Još članaka o antibioticima…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.