Nestaće kao rukom: Šaka ovoga spašava vaš želudac od gorušice

Ako se suočavate s povremenim ili čestim problemima vraćanja kiseline iz želuca u jednjak, prilagodite svoju ishranu i fokusirajte se na namirnice koje uravnotežuju pH želuca.

Umesto da se oslanjate samo na kašičicu sode bikarbone rastvorene u vodi kao hitnu pomoć, važno je promeniti navike u ishrani. Izbegavajte masnu i začinjenu hranu, citrusno voće, kiselo povrće, previše kafe ili alkohola, kao i gazirane napitke i prejedanje u jednom obroku, posebno uveče. Preporučuje se da jedete pet do šest manjih obroka dnevno i da birate hranu koja pomaže u stabilizaciji pH nivoa u stomaku.

Evo nekoliko predloga za hranu koja dugoročno može pomoći:

– Nemasno meso, živina: Meso pečeno na roštilju ili kuvano na pari je dobar izbor, izbegavajte ga sa jakim začinima i teškim sosovima.

– Riba: Pečena na roštilju ili u foliji bez dodatka ulja, ili upotrebljena za pripremu riblje čorbe, bez preterivanja sa začinima.

– Korenasto povrće: Krompir, šargarepa, celer, slatki krompir ili bundeva su odlični prilozi koji umiruju kiselinu u želucu i olakšavaju varenje zbog visokog sadržaja vlakana.

– Zeleno povrće: Brokoli, špargle, celer, karfiol i boranija imaju nizak sadržaj kiseline i preporučuju se u ishrani. Pripremite ih na pari sa vrlo malo maslinovog ulja.

– Pirinač, kuskus, ovas: Žitarice generalno smanjuju želudačnu kiselinu, pa su sve vrste kaša dobrodošle.

– Hleb: Preferirajte hleb od celih žitarica, pšenice ili sa semenkama jer sadrži korisne materije.

– Orašasti plodovi: Grickanje šake badema ili drugih orašastih plodova može delovati kao prirodni lek.

– Voće: Preporučuju se banana, dinja i lubenica, zbog visokog pH vrednosti i velikog procetna vlažnosti koja umiruje gorušicu.

– Čajevi: Čaj od kamilice ili nane je koristan za prvu pomoć. Dobro je piti i čaj od đumbira, ali ne previše jak, a kiselost će smanjiti čajevi od komorača, sladića i maslačka. Ove biljke su korisne pojedinačno ili u kombinaciji u čaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.