Neverovatan napitak koji će vam pomoći kod mučnine, upale i bolova

Ovaj čaj je jedan od najčešćih toplih napitaka koji se preporučuju tokom bolesti, posebno u kombinaciji sa medom ili limunom.

Pijenje čaja od đumbira može ublažiti osećaj mučnine u stomaku i smanjiti rizik od povraćanja

Sa ovim se slaže i doktorka Elena Ivanina, koja objašnjava da se „đumbir pokazao dobrim za mučninu u trudnoći, posle operacije ili hemoterapije, kao i za mučninu izazvanu prekomernim kretanjem”.

To je zato što đumbir sadrži moćno jedinjenje zvano 6-gingerol, koje pomaže u ublažavanju mučnine blokiranjem nekoliko receptora u crevima, objašnjava dijetetičarka Ejmi Brajt, a prenosi B92.

Takođe može ublažiti bol. Brajt ističe da se đumbir „pokazao efikasnim u smanjenju bolova izazvanih menstrualnim grčevima“.

Pored toga, redovna konzumacija čaja od đumbira povezana je sa ublažavanjem bolova povezanih sa upalom mišića, migrenama, osteoartritisom kolena i hroničnim bolom u donjem delu leđa.

Ovi efekti smanjenja bolova mogu biti delimično posledica moćnih antiinflamatornih i antioksidativnih svojstava đumbira.

Razna jedinjenja u đumbiru kao što su 6-šogaol, zingeron i 8-šogaol imaju antiinflamatorni efekat kod autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, inflamatorna bolest creva i psorijaza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.