U trendu

Nikada ne biste ni pretpostavili! Ovo je 6 neočekivanih okidača astme koje morate znati

Nije tajna da astma može biti poput zagonetke, često iznenadjujuća u svojim napadima. Dok su neki okidači očigledni – poput prašine ili polena, drugi su prava iznenađenja.

Evo 6 neočekivanih okidača astme na koje možda nikad niste ni pomislili i za koje morate znati, prenosi klix.ba

1. Hrana koja sadrži sulfite i histamine: Ovi sastojci su česti u mnogim prehrambenim proizvodima, uključujući kobasice, sušeno voće, kisele namirnice i alkoholna pića. Za osobe sa astmom, ovi sastojci mogu izazvati simptome kao što su kašalj, otežano disanje i nedostatak daha. Važno je pratiti etikete na hrani i izbegavati proizvode koji sadrže sulfite ili histamine ako ste osetljivi na njih.

2. Plivanje: Iako se plivanje često preporučuje kao dobar način vežbanja za osobe sa astmom, hlor i druge hemikalije koje se koriste za čišćenje bazena mogu iritirati disajne puteve i izazvati napade astme kod nekih ljudi. Preporučuje se izbegavanje bazena sa jakim mirisom hlora ili nošenje maske za lice tokom plivanja kako biste zaštitili disajne puteve.

3. Vaše radno okruženje: Radno mesto može biti izvor različitih alergena i iritanata koji mogu izazvati simptome astme kod osetljivih osoba. To može uključivati izloženost prašini, hemikalijama, dimu cigareta ili životinjskoj dlaci. Važno je identifikovati potencijalne okidače astme na radnom mestu i preduzeti korake kako biste ih minimizirali, kao što su nošenje maske za lice ili korišćenje odgovarajuće ventilacije.

4. Emocije: Emocije poput stresa, besa, uzbuđenja ili čak sreće mogu uticati na disanje i izazvati napade astme kod nekih ljudi. Ovo se može manifestovati kao nagli napad kašlja ili otežano disanje u trenucima intenzivnih emocija. Važno je naučiti tehnike upravljanja stresom i emocionalnom kontrolom kako biste smanjili rizik od napada astme izazvanih emocijama.

5. Hormonalne promene: Hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze mogu uticati na disajne puteve i izazvati pogoršanje simptoma astme kod nekih žena. Ovo može biti posledica fluktuacija hormona koje utiču na upalu u disajnim putevima. Važno je pratiti simptome astme tokom hormonskih promena i prilagoditi terapiju kako bi se kontrolisali simptomi.

6. Mirisi: Mirisne sveće i štapići mogu stvarati prijatan ambijent, ali sagorevanje ovih proizvoda oslobađa čestice koje mogu iritirati disajne puteve i izazvati simptome astme. Osobe sa astmom treba da izbegavaju boravak u prostorijama u kojima se koriste mirisne sveće ili štapići, posebno ako su osetljive na mirise. Umesto toga, mogu koristiti prirodne alternative poput eteričnih ulja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.