U trendu

Ako imate alergije, ove sobne biljke bi mogle biti vaši neprijatelji broj jedan! Da li ih imate u svom domu?

Hajde da istražimo koje su to sobne biljke koje bi trebalo da izbegavate ako ste skloni alergijama, prenosi mondo.rs.

Neki naši zeleni prijatelji mogu biti krivci za pojačane simptome, pa evo koje biljke biste trebali držati podalje ako želite da se izborite s alergijama.

1. Paprati:

Ove popularne biljke, iako su omiljene zbog svog izgleda i niske potrebe za održavanjem, mogu biti i loša vest za one sklonije alergijama. Upozorenje stručnjaka je jasno: „Paprati mogu izazvati reakcije kod ljudi koji pate od alergija ili astme.“ I ne samo to, već je poznato i da paprati mogu razviti buđ u svom tlu, što dodatno pogoršava situaciju za alergične pojedince.

2. Bendžamin fikus:

Ovaj elegantni, ali potencijalno problematični zeleni stanovnik može biti još jedan krivac za pojačane alergijske simptome. Poznat i kao plačljiva smokva, bendžamin fikus može izazvati alergijski rinitis i astmu, što ga čini manje poželjnim izborom za one sklonije alergijama.

3. Drvo života:

Iako se možda čini kao savršeno dopunjavanje vašeg enterijera, studija iz 2014. godine otkrila je da drvo života može biti problematično za osobe sa alergijama. Istraživanje je pokazalo da je većina ispitanika sa poznatim alergijskim rinitisom reagovala na ovu biljku, što sugeriše da je najbolje izbegavati je ako ste skloni alergijskim reakcijama.

4. Bršljan:

Još jedan čest kućni gost koji može izazvati probleme je bršljan. Kontakt s ovom biljkom može dovesti do kontaktnog dermatitisa, što znači da bi osobe sklonije alergijama trebale biti oprezne prilikom rukovanja s ovom biljkom.

Dakle, iako ove biljke mogu biti divan dodatak vašem domu, važno je imati na umu da mogu izazvati neželjene alergijske reakcije kod određenih pojedinaca. Ako ste skloni alergijama, možda je bolje razmotriti alternative kako biste uživali u zelenilu bez neželjenih efekata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.