U trendu

Nova analiza krvi otkriva više od 50 tipova raka u ranoj fazi

Naučnici su razvili novi metod analize krvi, koja će omogućiti da se otkriju onkološke bolesti u ranim fazama i da se odredi koji organ je oboleo, navodi se u istraživanju, koje je objavljeno u listu „Anals of onkolodži“.

Kako se navodi u članku, novom analizom krvi će biti moguće da se raspozna više od 50 tipova raka.

Novi metod su razvili naučnici sa Instituta za onkološka istraživanja iz Bostona, a oslanjali su se na studiju o slobodno-cirkulišućoj DNK (scDNK), koja se pojavljuje u krvnoj plazmi nakon smrti ćelija, uključujući i ćelije raka.

Tokom razvoja nove metode korišćena je i veštačka inteligencija, koja je bila programirana da traži određene kombinacije u nizu podataka. Veštačka inteligencija je prvo dobila podatke o scDNK od 2.800 pacijenata, dok je u sledećoj fazi dobila podatke od još 3.000 pacijenata, od kojih je polovina obolela od raka.

Sistem je tačno odredio prisustvo raka u 44 odsto slučajeva, a dijagnoza je bila tačnija što je bolest bila u naprednijoj fazi.

U 93 odsto od tih slučajeva, kod kojih je utvrđen rak, novom analizom je precizno određeno koji organ je oboleo.

U istraživanju se navodi da se novi metod trenutno klinički testira. Prema rečima jednog od autora istraživanja Džefrija Oksnadra, metoda se mora testirati na nezavisnoj grupi ljudi, koji su u rizičoj grupi da obole od raka, kako bi se realno dokazala mogućnost otkrivanja raznih vrsta raka.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.