U trendu

Novi lek za psorijazu

Veliki broj ljudi sa kožnom bolešću psorijaza biće zadovoljan novim eksperimentalnim lekom Ixekizumab, koji je trenutno u trećoj fazi kliničkog ispitivanja.

Vidljivi efekti psorijaze mogu biti značajan faktor u životu, naročito u smanjenju samopouzdanja i samopoštovanja bolesnika.

Ono što je viđeno, u eksperimentalnoj fazi, primenom novog leka – nije samo poboljšanje fizičkog aspekta bolesti (kože) već i značajan napredak u samopouzdanju i samopoštovanju pacijenata.

U ispitivanje je još uvek uključeno 2.500 pacijenata sa dijagnozom od umerene do ozbiljne psorijaze. Polovina je na tretmanu novim lekom Ixekizumab, dok je druga polovina bila na do sada poznatim lekovima (placebo, etanercept).

Posle 12 nedelja tretmana, 40% osoba na tretmanu novim lekom potpuno je izlečeno od psorijaze, dok je kod 90% bilo poboljšanja. Već u prve 4 nedelje tretmana, kod 50% pacijenata bilo je osetno bolje stanje, i fizičko i psihičko. Istraživanje je pokazalo bolje rezultate novog leka u odnosu na do sada poznate lekove.

Istraživači su objasnili da novi lek neutrališe inflamatorne efekte proteina za koje se smatra da su jedan od glavnih uzroka psorijaze.

Glavni cilj lečenja psorijaze jeste smanjiti vidljive fizičke simptome i pojave. Međutim, novi lek svojom efikašnošću utiče i na mentalno zdravlje pacijenata, primećeno je u istraživanju.

Zaključak je da tretman novim lekom, pored poboljšanja stanja bolesti, dovodi i do značajnog poboljšanja kvaliteta života.

Napomena

Ovo su informacije iz svetskih medija o eksperimentalnoj fazi ispitivanja leka. Kada će lek biti odobren za upotrebu u zapadnim zemljama, a kada kod nas – još nam nije poznato, ali se nadamo da će to biti uskoro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar