U trendu

Novi testovi za drogu

Zahvaljujući novom istraživanju, aparati za testiranje marihuane, kokaina i drugih ilegalnih droga iz daha mogu biti korak bliže realnosti.
Koristeći komercijalno dostupan alko test aparat, švedski naučnici su uspeli da identifikuju 12 supstanci u dahu kod najmanje 40 pacijenata koji su uzeli drogu u prethodna 24 sata i bili na klinici za odvikavanje od droge.
Ovo istraživanje je prvo koja je detektovalo alprazolam (aktivni sastojak ksanaksa i drugih lekova za lečenje anksioznosti) i benzoilekgonin (nusprodukt kokaina) u izdahnutom vazduhu.
Studija je takođe potvrdila ranije nalaze da se u dahu neke osobe može otkriti metadon, amfetamin, metamfetamin, kokain, morfijum, acetilmorfin, tetrahidrokanabinol (aktivni sastojak marihuane), buprenorfin (sintetički narkotik), diazepam i oksazepam.
„Imajući u vidu da su uzorci uzeti 24 sata nakon uzimanja droge, bili smo iznenađeni da i dalje postoji visok nivo detekcije većine ovih supstanci“, navodi autor studije Olof Bek, profesor na Institutu Karolinska u Stokholmu.
Prema saopštenju istraživača, izdahnuti dah sadrži mikročestice koje nose određene supstance pokupljene iz tečnosti koja oblaže disajne puteve. Svako jedinjenje koje se udiše ili je prisutno u telu može da zagadi ovu tečnost i pređe u dah, gde može biti detektovano.
U ovoj studiji, istraživači su koristili aparat za testiranje napravljen u Švedskoj, koji se sastoji od piska i mikrofiltera za čestice. Kada osoba diše u pisak, pljuvačka i velike čestice se odvajaju od mikročestica koje treba da se izmere.
Značaj otkrića
„U slučajevima sumnje na vožnju pod uticajem droge (ili rad sa opasnim mašinama), mogu se uzeti i uzorci krvi uporedo sa dahom. Dalja istraživanja bi stoga trebalo da testiraju povezanost između koncentracije lekova u krvi i koncentracije iz daha,“ dodaje on.
Trenutno, analiza krvi, urina i pljuvačke predstavlja najčešći metod za otkrivanje nelegalno korišćenih droga. Ovaj način koristi policija u mnogim zemljama sveta. Međutim, test iz daha za drogu bio bi jednostavniji način, manje invazivan i lakši za korišćenje na mnogim mestima, uključujući i provere pored puta.
Mikročestice iz daha se u ovom slučaju zadržavaju na filteru, koji može biti zapečaćen i sačuvan dok se ne izvrši analiza pomoću laboratorijskih testova poznata kao tečna hromatografija i spektrometar.
Ako se pokaže kao sigurna, ova analiza će znatno povećati bezbednost u saobraćaju i pomoći pri lečenju osoba sa bolestima zavisnosti od droga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.