U trendu

Odgovor na ovo jedno pitanje otkriva da li je sve u redu, tvrdi urolog

Urolog Janiv Lariš kaže da odgovor na jedno pitanje može otkriti da li je sve u redu sa vašom bešikom. U podkastu „Da li radim pogrešno?“ izjavio je da sve svoje pacijente pita: „Da li je vaša bešika dobra prema vama?“ Iako ovo pitanje ponekad zbunjuje pacijente, dr Lariš kaže da je to dobar pokazatelj brojnih stvari koje mogu uticati na navike u toaletu.

„Odgovor može biti koliko puta mokriš, šta osećaš kada mokriš i šta vidiš u toaletu pre nego što pustiš vodu“, rekao je on.

Doktor je objasnio da tipična zdrava osoba ne treba na silu da mokri, već da se oseća opušteno kada mokri. Osim toga, ne postoji idealan broj odlazaka u toalet u toku jednog dana.

„Ono što ljudi vide kada pogledaju u toalet nakon mokrenja može biti pokazatelj da li im je bešika zdrava i funkcioniše. Krv svakako treba ispitati. Kod mladih to može biti znak kamena u bubregu, dok kod starijih može ukazuju na nešto opasnije, kao što je rak“, primetio je on.

Dr. Janiv kaže da je važno potražiti sluz u urinu ili nešto što izgleda kao pesak ili šljunak na dnu WC šolje, jer je to još jedan mogući simptom razvoja kamena u bubregu.

Njegovo zlatno pravilo je da ne razmišljamo o mokrenju. Na primer, ako se inače nikada ne probudite usred noći da biste urinirali, a iznenada idete u kupatilo kasno uveče, nešto se dešava i trebalo bi da posetite doktora, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.