U trendu

Skoro svi muškarci stariji od 50 godina imaju problem s čestim mokrenjem: Evo kako da sebi olakšaju problem

Lekari kažu da skoro svaki muškarac u nekom trenutku; obično nakon 50. godine života; ili sam ima probleme s mokrenjem ili poznaje nekog ko ih ima. Muškarcima se naime s godinama prostata postepeno širi, što stvara dodatni pritisak na mokraćnu bešiku – pa više od 30 miliona muškaraca u dobi od 50 godina na više barem jednom noću ustaje kako bi se pomokrili i pati od poremećaja noćnog mokrenja ili nokturije, prenosi Večernji list.

Za njih je urolog dr. Edvard Šafer sa Univerziteta Northwestern u Čikagu podelio svoja tri najbolja saveta, kako bi maksimalno smanjili buđenje tokom noći i odlaske u toalet; a njegov je prvi predlog – izbegavanje alkohola pre spavanja. „Alkohol potiskuje hormon koji sprečava stvaranje urina zbog čega je njegova konzumacija pre spavanja izvrstan recept za često ustajanje zbog mokrenja. Dakle osim što dobijete dodatnu tečnost, u alkoholnom piću dobijate i molekulu koja inhibira otpuštanje anti diuretika“, objasnio je, a lekari savetuju i da pre spavanja izbegavate alkohol jer i na druge načine može poremetiti san.

Isto tako, savetuje urolog, netom pre spavanja nemojte piti ni vodu, jer će i ona odmah povećati količinu tečnosti u krvotoku, bubrezi će je brzo filtrirati, a nakupiće se u bešici pa ćete samo nekoliko sati kasnije morati u WC. I za kraj, dr. Šafer muškarcima s bilo kakvim znakovima zadržavanja tečnosti u nogama savetuje i da u krevetu nose dokolenice.

Naime zadržavanje tečnosti češće je kod gojaznih osoba ili osoba s prekomernom težinom kod kojih postoji i veći rizik od edema, što je oticanje uzrokovano s previše tečnosti zarobljene u telesnim tkivima. „Edem može zahvatiti bilo koji deo tela, ali najverovatnije je da će se pojaviti na nogama i stopalima“, rekao je urolog za Miror.

Višak tečnosti uzrokovan edemom može, objašnjava, teći natrag u krvotok i filtrirati se u bešici, zbog čega osobe s tim problemom češće moraju da mokre, a čarape do kolena smanjiće zadržavanje tečnosti u stopalima, čime se smanjuje i učestalost noćnog mokrenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar