U trendu

Oporavak posle šloga magnetnom stimulacijom

Jedna od najvećih opasnosti po zdravlje svakako je moždani udar, do kog često dolazi zbog lošeg načina života (ishrana, pušenje, smanjena fizička aktivnost…). Najčešći uzrok šloga ipak je stres. Moždani udar ne bira ni pol ni godine, a posledice mogu biti od blagih do fatalnih. I sam oporavak od moždanog udara zavisi od jačine udara, ali je najčešće dug i težak: inavliditet kod težih slučajeva, pa čak i trajni invaliditet.

Nova studija iz Amerike bavi se upravo oporavkom pacijenata sa težim moždanim udarom koji imaju delimičnu ili potpunu oduzetost određenog dela tela. Prema novoj studiji, podsticanjem neoštećenog dela mozga pacijenata sa teškim moždanim udarom – mogu se obnoviti pokreti paralizovane ruke ili noge.

Ranije se smatralo da se takvim osobama ne može pomoći, ali ova studija pokazuje, na osnovu iskustava 30 pacijenata, da nije tako. Pacijentima je urađena transkranijalna magnetna stimulacija na neoštećenom delu mozga koja je dovela do delimičnog ponovnog pokretanja oduzetog dela tela.

Istraživanje se bavilo prvenstveno poboljšanjima kod osoba sa delimičnim i ograničenim oštećenjima i pokretima delova tela. Pokazalo se da kod ovih osoba ima napretka i poboljšanja motorike. Na osnovu tih rezultata, smatra se da ova terapija može pomoći i osobama sa težim invaliditetom.

Ova neinvazivna terapija koristi magnet da bi povećala aktivnost u specifičnom regionu mozga, u zavisnosti od oštećenja, i na taj način stimuliše ponovno pokretanje oduzetog dela tela. Terapija je spora, duga i ne mora uvek biti uspešna, ali ipak daje nadu i veće šanse za oporavak.

Dalja istraživanja pokazaće da li ponovna stimulacija neoštećenog dela mozga može pomoći osobi da u potpunosti ili delimično kontroliše, recimo, rad ruku ili nogu.

Rezultati su za sada obećavajući, a u skorijoj budućnosti videće se da li će ove osobe steći samostalnost prilikom kretanja i bolji i kvalitetniji život.

Trenutno se transkranijalna magnetna stimulacija koristi samo za slučajeve rezistentne depresije. Međutim, rade se testiranja i za tretmane drugih poremećaja mozga. Zbog toga se rezultati ove studije smatraju prelimenarnim i još uvek neprihvaćenim od zvaničnih državnih institucija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar