Otiču vam noge na vrućini? Izbacite višak vode pomoću ovih namirnica

Leti se voda gomila u nogama i stomaku, ali uz pomoć ovih namirnica izduvaćete se kao balon

Uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u mnogim navikama ili propustima u ishrani, a među potencijalnim uzročnicima su hormonski disbalans za vreme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a kod žena, odnosno preterani unos soli, šećera i masti, kao i fizička neaktivnost kod muškaraca.

Evo kako na najbolji način možete da pomognete sami sebi i rešite se neprijatnog osećaja težine u ekstremitetima i nadutosti u stomaku koji čini da se stalno osećate tromo i umorno.

Hrana sa dejstvom diuretika

Najboljim prirodnim diureticima se smatraju velike količine zelenog čaja, sok od brusnice (čaša od 2 dcl dnevno), jabukovo sirće (dve kašičice jabukovog sirćeta razblaženog u čaši vode – tri puta dnevno), voće i povrće bogato vodom (lubenica, krastavac, zelena salata koji pomažu detoksikaciju), špargle (bogate asparaginom, alkaloidom koji poboljšava funkciju bubrega), kokosova voda (održava ravnotežu elektrolita) i namirnice bogate Vitaminima A i C (paradajz) i sumporom (rotkvice, luk, ren).

Rezerve kalijuma

Jedan od najvećih problema u ishrani savremenog čoveka je unošenje prevelikih količina natrijuma koji otežava izlučivanje toksina, a premalo kalijuma koji ga pospešuje.

Namirnice bogate kalijumom koje pomažu otpuštanje prekomerne količine tečnosti i istovremeno štite krvne sudove od oksidativnih oštećenja su banane, jagode, kajsije, paradajz, listovi cvekle, suve šljive, jogurt i papaja.

Međutim, ako imate ozbiljnije probleme sa bubrezima, prevelike količine kalijuma, pogotovu ako ga uzimate kroz suplemente, mogu dovesti do bola u mišićima i nepravilnih otkucaja srca.

Čajevi od diuretičkih trava

Diuretičke trave imaju antioksidativno, antivirusno i antiseptičko dejstvo.

Biljka „medveđe grožđe“ poznatija kao Uvin čaj deluje na izlučivanje mokraće, na čišćenje i dezinfekciju mokraćnih kanala. Obično se koristi u kombinaciji s drugim lekovitim biljkama, kao što je list breze ili koren sladića jer sadrži dosta taninske kiseline koja može teško pasti želucu.

Čaj od peršuna i čaj od maslačka veoma su efikasni u programima detoksikacije, dok bi, prema ajurvedi, najbolje bilo da nabavite biljku „babin zub“ koja se smatra najboljim prirodnim lekom za probleme sa bešikom i bubrezima.

A evo kako još možete uticati na zadržavanje vode…

Smanjite unos soli, šećera i masti

Natrijum deluje kao klopka za tečnost u tkivima, stoga izbegavajte prerađevine pune konzervansa i soli (konzervisana hrana, viršle, paštete, salate u teglama, parizeri).

Vodite brigu o svom telu i krećite se

Svakog dana pređite određeni deo puta tehnikom brzog hoda ili odradite seriju vežbi kod kuće u trajanju od 30 minuta. Na ovaj način ćete podstaći limfu i „probuditi“ svoj uspavani metabolizam.

Redovno se hidrirajte

Pijte šest do osam čaša vode dnevno jer, ako je hidrirano, telo će manje zadržavati tečnost. Takođe, konzumacijom svežeg voća i povrća nadoknadićete gubitak važnih nutritijenata koje je mokraća „odnela“.

(Telegraf.rs / Ordinacija)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.