U trendu

Ova hrana može pogoršati vaše menstrualne tegobe, izbegavajte je

Svaka žena bar jednom je spoznala bol tokom menstruacije: nadimanje, grčeve, mučninu, umor i druge iscrpljujuće simptome. I dok se mnogi od nas oslanjaju na kućne lekove, studija objavljena od strane društva za menopauzu iznela je činjenice o tome kako različita hrana može uticati na bol tokom menstruacije.

Čitajte dalje da biste otkrili koje namirnice bi trebalo da izbegavate kada sledeći put dobijete menstruaciju.

1. Kafa

Teško je zamisliti početak dana bez šoljice ovog magičnog napitka koji nam daje nalet energije da bismo se pokrenuli. Međutim, kofein blokira hormon koji može da smanji krvne sudove (koji su prisutni u materici), usporavajući protok krvi. Kafa takođe može izazvati upalu i nadimanje, što povećava bol u stomaku.

2. Meso

Sočan hamburger može biti prava hrana za utehu za neke od nas kada se ne osećamo najbolje. Ali omega-6 masne kiseline su proinflamatorne i pokreću bolne menstruacije.

3. Šećer

Rafinisani šećer je takođe veoma inflamatoran, rekla je doktorka Monika Božić. Upala se javlja kada vaše telo vari masne kiseline, koje se proizvode u jetri i stimulišu jedenjem rafinisanog šećera. Izbacivanje šećera iz ishrane takođe može pomoći vašem opštem zdravlju jetre, kažu lekari.

Foto:Pexels/Kamaji Ogino

4. Ulja i masti

Određena ulja i masti mogu biti dobri za naše zdravlje, ali takođe mogu pogoršati bol tokom menstruacije. Božić kaže da uobičajena ulja za kuvanje i trans masti uzrokuju povećano oslobađanje prostaglandina, što rezultira grčevima zbog smanjenog dotoka krvi u matericu.

5. So

Opšte je poznato da visoki nivoi soli mogu povećati zadržavanje vode u vašem telu, izazivajući nadimanje i nelagodnost. Natrijum takođe može uticati na rad vašeg srca i pogoršati stanje kože. Smanjenje upotrebe ovog poznatog inflamatornog sastojka moglo bi uveliko pomoći u uklanjanju menstrualnih grčeva.

6. Mlečni proizvodi

Zasićene masti u mlečnim proizvodima mogu izazvati upalu, što može pogoršati vaš menstrualni bol. Punomasno mleko i mlečni proizvodi su bogati zasićenim mastima koje mogu pogoršati upalu koja je već prisutna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.