U trendu

Ova jednostavna navika od 11 minuta mogla bi da spreči jednu od deset preranih smrti

Tokom svakog dana provedemo mnogo vremena hodajući, pogotovo žureći od jedne lokacije do druge. Na primer, žurimo do dućana kako bi smo kupili namirnice koje nam nedostaju za kuvanje ručka ili pokupili decu iz škole/vrtića. Ali, upravo ta kratka šetnja mogla bi da nas spasi od prerane smrti, prenosi Metro.

Novo istraživanje sa Univerziteta Kembridž pokazalo je da se čak jedna od deset ranih smrti mogla sprečiti kad bi svako uspeo da ostvari barem polovinu preporučene doze fizičke aktivnosti. Dok britanske smernice govore ljudima da ciljaju na najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta svake nedelje, samo 11 minuta brze šetnje svaki dan može biti dovoljno da vas spasi od nekih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Rizici od bolesti kao što su bolesti srca, moždani udari – koji su bili odgovorni za 17,9 miliona smrtnih slučajeva godišnje u 2019. – i razni oblici raka smanjeni su ovom jednostavnom kratkom šetnjom. To nije ni četvrt sata iz vašeg dana u poređenju s godinama koje ste dodali u svoj život, prenosi Večernji list.

Ova laka promena stila života takođe je dokazana u ranijoj studiji u januaru, tako da bi zaista trebalo da je isprobate. Sprovođenjem istraživanja, s ukupno više od 30 miliona učesnika, najnovije istraživanje Kembridža pokazalo je da samo 75 minuta vežbanja nedeljno može smanjiti rizik od raka za 7%. Takođe, smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 17%. Za određene vrste raka smanjenje rizika bilo je još veće. Za karcinomi glave i vrata, mijeloidne leukemije, mijeloma i želudačne kardije rizik je bio niži za 14-26%. Manji rizik za obolevanja od raka pluća, jetre, endometrije, debelog creva i dojke bio je 3-11%.

Profesor Džejms Vudkok iz Epidemiološke jedinice MRC-a rekao je: „Znamo da je fizička aktivnost, poput hodanja ili vožnje bicikla, dobra za vas, naročito ako osećate da vam ubrzava otkucaje srca. Ali, ono što smo otkrili je da postoje značajne koristi za zdravlje srca i smanjenje rizika od raka čak i ako vežbate samo 10 minuta svaki dan“. Nije potrebno ni spominjati da je preporučenih 150 minuta nedeljno korisnije od samo 75 minuta. Otprilike jedna od šest ranih smrti bila bi sprečena s više od dva sata vežbanja, dok bi se izbeglo 11% slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 5% slučajeva raka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.