U trendu

Ova tri začina čiste pluća pušačima

Konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže telu da se reši štetnih materija u organizmu, pokazale su studije. Tako su ova tri začina odlična za čišćenje pluća pušača, kako piše Zadovoljna.hr.

Beli luk

Beli luk nazivaju i prirodnim antibiotikom, sredstvom za otčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protivupalnim delovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse.

Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge studije pokazale da je i efikasan pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda.

Ipak, veće količine belog luka ne preporučuju se osobama koje imaju probleme sa želucem i sistemom za varenje.

Đumbir

Ovaj začin osnažuje imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u telu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tela. Od đumbira se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.

Vrlo je potentan pa dnevno ne bi smelo da se pojede više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni, o pravilnoj dozi se konsultujte se s lekarom ili nutricionistom.

Kurkuma

Neke studije pokazale su da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija kao posledice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to sprečava bolesti disajnih puteva.

Kurkuma se tradicionalno koristi za kari i druga indijska jela, pripremu zlatnog mleka i raznih zdravih smoothieja. Da bi uživali u protivupalnim blagodetima kurkume, pomešajte je s malo crnog bibera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar