Ove 3 namirnice su ubedljivo najgore za zdravlje vaših zuba: Zaobiđite ih u širokom luku

Ovo 3 namirnice su najgore za zdravlje zuba!

Zaslađene poslastice nisu jedina opasnost za vaše zube – postoji mnogo više namirnica koje mogu uzrokovati brže propadanje zuba tokom vremena.

Slatkiši nisu jedini krivci. Postoje i druge namirnice koje štete vašim zubima i mogu dovesti do karijesa i drugih problema, upozorava stomatolog Whitney Difogio, prenosi 24sata.hr

Jedan od najvećih krivaca su slatka i kisela pića, uključujući omiljene sokove, sportska pića, energetska pića i voćne sokove. Ova pića, bogata šećerom, ostaju između zuba i mogu ozbiljno narušiti vaše oralno zdravlje.

Druga opasnost su lepljive bombone i druga hrana koja se lako lepi za zube, kao što su suvo voće ili guma za žvakanje. Ove namirnice su komplikovane za čišćenje i mogu povećati rizik od karijesa.

Fermentabilni ugljeni hidrati, poput hleba, testenine, čipsa i slanih grickalica, takođe mogu uzrokovati probleme jer se razgrađuju u šećere u ustima i lako se lepe za zube, privlačeći bakterije koje proizvode štetne kiseline.

Ipak, postoji način da se smanji štetni uticaj ovih namirnica na vaše zube. Održavanje dobre oralne higijene, poput redovnog četkanja i korišćenja konca, kao i ispiranje vodom nakon obroka, može pomoći u uklanjanju ostataka hrane i šećera iz usta.

Stomatolozi preporučuju i žvakanje žvakaće gume koja sadrži ksilitol, prirodnog zaslađivača koji može povećati protok pljuvačke i pomoći u neutralizaciji kiseline.

Ukratko, smanjenje konzumacije ovih štetnih namirnica i pridržavanje saveta za oralnu higijenu može značajno doprineti očuvanju zdravlja vaših zuba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.