Ove biljke ima svuda a pravo je blago prirode: Moćan antioksidans i afrodizijak, a reguliše i šećer

Koren čička, biljka koja je već vekovima deo prirodne medicine, ima širok spektar koristi, od lečenja kožnih problema do potencijalnih antikancerogenih efekata. Novija istraživanja otkrivaju njegovu ulogu kao antioksidansa, regulatora šećera u krvi, pa čak i afrodizijaka, piše telegraf.rs.

Ova biljka bogata antioksidansima, poput kvercetina i luteolina, štiti telo od slobodnih radikala i upala. Pored toga, istraživanja sugerišu da čičak može poboljšati osetljivost na insulin i sniziti nivo šećera u krvi.

Neki istraživači su otkrili potencijalne antikancerogene osobine korena čička, što ga čini interesantnim za istraživanje u borbi protiv tumora, iako su potrebna dalja istraživanja na ljudima kako bi se potvrdili ovi rezultati.

Osim toga, postoji i anegdotska podrška ideji da čičak deluje kao afrodizijak, mada su potrebna dalja istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Tradicionalno se čičak koristi za tretiranje kožnih problema, poput akni, zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima. Iako studije pokazuju određene koristi kod tretiranja akni, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi efekti.

Kao i kod svih biljnih suplemenata, važno je uzimati ih umereno i konsultovati se sa stručnjakom pre upotrebe, posebno ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate lekove. Takođe, trudnice i žene koje planiraju trudnoću treba da budu oprezne prilikom korišćenja čička.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.