U trendu

Ove namirnice jedemo svaki dan, a glavni su okidači migrene

Hemijski spojevi iz nekih namirnica sužavaju krvne sudove zbog čega jače osećamo bol
Migrena je jaka glavobolja koja počinje naglo, a bol u glavi je obično pulsirajuć.

Mnogi faktori podstiču napad migrene- od menstrualnog ciklusa ili ovulacije, manjka ili viška sna, stresa, a okidač mogu biti i namirnice koje konzumiramo.

Utvrđeno je da su glavni prehrambeni pokretači migrene hemijski spojevi vazoamini jer uzrokujusuženje krvnih sudova. Tiramin koji se nalazi u jogurtu , kiselom mleku i sirevima, crvenom vinu, suhomesnatim proizvodima i iznutricama jedan je od njih“, napominje akademk i neurolog Vida Demarin.

Glavobolju mogu da podstaknu i kofeinska pića, tamna čokolada i riba, crveni i beli luk, spanać, celer, cvekla, zelena salata, ananas, banana, avokado, šljive.

U rizične namirnice spada i hrana koja sadrži sirće i kvasac, te nitrite i mononatrijum glutamat koji se koriste kao konzervansi,aspartam- veštački zaslađivač, tetrazin, sumporni dioksid, so i natrijum benzoat (konzervans).

Čak i temperatura hrane može da utiče na pojavu glavobolje pa je najbolje da hrana bude malo toplija i da je držite na sobnoj temperaturi.

Sa druge strane, hrana bogata magnezijumm i vitaminom B2 može smanjiti učestalost bolnih glavobolja.

1 komentar
  1. Anonimni

    S obzirom da ste vec pisali o silnim vrstama migrene sada je nejasno da li svaka glavobolja spada u migrenu ili je samo migrena ona vrsta glavobolje obavezno pracena mucninom,bolom jedne polovine glave,potrebom za zamracenjem prostorije i fazama koje traju oko dva tri dana a pocinju s jacim bolom ka umirujucem.Osetila sam glavobolju s pretpostavkom od konzervanasa iz hrane ,suhom.proizvoda ,uz kafetin prodje ali opste stanje nije bajno,osetila sam glavobolju kada sam gladna i koja prodje kada zadovoljim glad .Ili kafom kao prvom pomoci .menstrualne GLAVOBOLJE TAKODJE,KOJE SU SKORO OBAVEZNE s manjim intenzitetom .Pa me interesuje da li je to bila migrena ili samo glavobolja.

Napišite komentar