U trendu

Ovi grupa ljudi ima 30 odsto veći rizik od demencije

Demencija, takođe znana kao senilnost odnosi se na širok dijapazon moždanih oboljenja koja uzrokuju dugoročne nemogućnosti razmišljanja, pamćenja, učenja i svakodnevnog komuniciranja i funkcionisanja u društvu. Najpoznatija vrsta demencije jeste Alchajmerova bolest koja zahvata i do 70% slučajeva obolelih od demencije kao i Parkinsonova bolest.

Nažalost, pojava demencije u starijem životnopm dobu postaje sve češći problem, a ovom temom bave se brojne studije i istraživanja.

U novoj studiji koju je objavio “Journal of American Geriatrics Society “, istraživači su otkrili da je socijalna izolacija povezana sa većim rizikom od razvoja demencije , čineći socijalizaciju glavnim prioritetom za sprečavanje slabljenja kognitivnih sposobnosti. Studija je propučavala 5 022 odrasle osobe starije od 65 godina tokom devet godina (tj. od 2011. do 2020. godine). Unutar grupe, otprilike jedna od četiri starije odrasle osobe u SAD suočila se sa društvenom izolacijom—tj. imali su malo društvenih odnosa i retke kontakte sa drugima. rezultati su pokazali da je socijalna izolacija povezana sa 28% većim rizikom od razvoja demencije.

Iako se ova statistika čini visokom, istraživači upozoravaju da se povezanost između demencije i socijalne izolacije može potceniti, jer starije odrasle osobe koje žive u staračkim domovima i ustanovama za stambeno zbrinjavanje (u kojima su demencija i socijalna izolacija veoma rasprostranjene) nisu uključene u ovu studiju. Društvena povezanost ima dubok uticaj na kognitivno zdravlje i dugovečnost. Zbog toga je važno da pridajemo veću vrednost povezivanju sa drugima i negovanju bliskihodnosa. Navedeno istraživanje paodstiče promovisanje društvene povezanosti kao jedan deo plana za prevenciju demencije.

Dakle, pronađite dobro društvo sa kojim možete podeliti pozitivne interakcije i nemojte upasti u zamku precenjivanja mladosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar