Ovo je najlekovitija biljka, a kod nas raste kao korov: Spas je za srce, smiruje aritmiju i nervozu

Glog je „spas“ za srce

Glog je toliko lekovita biljka da se oko nje stvorila i legenda o tome kako je upravo Hristova kruna od trnja napravljena od ove biljke

Vekovima je glog korišten za lečenje ljudi i životinja, a koliko je moćan govori i činjenica da je uključen i u magijske rituale. Naime, postoji verovanje da je Hristov venac, tj. kruna od trnja bila napravljena upravo od gloga, te da se samo sa glogovim kocem vampirima može stati na put.

Bilo kako bilo, istina je da plod sadrži niz zdravstvenih prednosti te da sa pravom nosi epitet „najlekovitije biljke na svetu“.

U homeopatskim knjigama stoji da je glog vredan kao lek za srce, te da je tinktura od njega izuzetno dobra u sprečavanju infarkta.

Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih sudova.

Pospešuje aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.
Osim srčanih tegoba, glog pomaže i kod ostalih zdravstvenih smetnji kao što su:

1. Umor, manjak energije, loš san, teško disanje, vrtoglavica, lupanje srca, nervoza, šum u ušima.

2. Glog je biljka koja ima najjače smirujuće dejstvo

3. Pomaže u menopauzi

4. Pomaže pri mršavljenju, jer izbacuje višak vode iz organizma.

5. Jača vezivno tkivo na zglobovima

6. Smiruje probavne tegobe

Plodovi gloga se beru u jesen kada su jarkocrveni. Plodovi se potom suše, ali možete ih i samleti, a potom osušiti i koristiti za čaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.