U trendu

Ovo je rani simptom srčanog udara koji se najčešće zanemaruje, prema kardiolozima

Kada pomislimo na osobu koja ima srčani udar, najverovatnije je zamišljamo kako pada na pod, hvatajući se za grudi. Zbog toga mnogi od nas ne shvataju da postoji nekoliko drugih simptoma povezanih sa srčanim udarom.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu i svake godine odnesu oko 17,9 miliona života. Dakle, s obzirom na učestalost ovih bolesti, nepoznavanje svih znakova je posebno opasno.

Kardiolog dr Estel Žan tvrdi da je najčešće propušteni simptom srčanog udara kratak dah. Pošto se otežano disanje može pripisati mnogim stvarima, ako se javlja bez bolova u grudima, mnogi od nas neće pretpostaviti da je to srčani udar. „Kratkoća daha je rani simptom srčanog udara koji se često propusti i može se javiti sa ili bez nelagodnosti u grudima“, rekla je ona za Parade.

Kardiolozi upozoravaju da se ne čeka bol u levoj strani grudnog koša

Kardiolog dr Maks Brok takođe ponavlja upozorenje dr Džina. „Otežano disanje može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali ponekad je to jedini znak srčanog udara za neke pacijente“, upozorio je on.

Dr. Brok kaže da takođe treba da pazimo na pritisak u grudima, čak i ako nije praćen bolom.

„Nelagodnost u grudima je najčešći simptom srčanog udara, ali ljudi misle da to mora da znači bol tačno tamo gde vam je srce, na levoj strani grudi. Ali pritisak u grudima, stezanje ili stezanje u grudima i bol u gornjem delu abdomen su takođe neki od uobičajenih načina na koji pacijenti opisuju svoj srčani udar. Nemojte čekati bol u levoj strani grudnog koša“, zaključio je kardiolog, a prenosi Index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.