U trendu

Ovo popularno voće moglo bi da spreči demenciju i depresiju pokazuju najnovija istraživanja

Prevencija i ublažavanje simptoma putem izbora prehrane i načina života je trenutno najbolji pristup

Jagode bi mogle pomoći u prevenciji demencije i depresije kod osoba s prekomernom telesnom težinom u srednjoj dobi, piše The Sun.

Tokom 12 sedmica, dnevna porcija tog voća poboljšala je raspoloženje i smanjila probleme vezane uz pamćenje i mentalno zdravlje, pokazalo je istraživanje.

Demencija je opšti pojam koji obuhvata mnoge različite bolesti, a ni za jednu nema leka. Nije jasno kada će i hoće li efikasna terapija biti dostupna, stoga je prevencija i ublažavanje simptoma putem izbora ishrane i načina života trenutno najbolji pristup koji imamo – rekao je profesor Robert Krikorian sa Koledža u Sinsinatiju.

Profesor Krikorian smatra da se otkriće njegovog tima verovatno može pripisati protivupalnom delovanju antocijanina koji se nalazi u jagodama.

– Želeli smo da radimo s populacijom srednje dobi s prekomernom telesnom težinom jer je demencija stanje za koje se veruje da se razvija tokom decenije. Nadalje, upala je verovatno faktor koji doprinosi metaboličkim poremećajima kao što su gojaznost, predijabetes i dijabetes tipa 2 – dodao je ovaj stručnjak.

Jagode su važne za održavanje zdrave ishrane jer osiguravaju 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina C u jednoj šoljici. Takođe sadrže hranjive materije korisne za srce, prenosi Index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar