U trendu

Ovo su znakovi da vam u telu nedostaje jedan važan mineral

Ako jedete dosta hrane koja dolazi iz kese ili kutije, verovatno imate premalo kalijuma u organizmu, tvrdi nutricionista Loren Blejk iz Wexner Medical Centrea u Ohaju.

Kalijum obezbeđuje pravilnu kontrakciju mišića u telu, reguliše telesne tečnosti i ravnotežu minerala u organizmu, piše Zadovoljna.hr.

Uz to, ublažava efekte preterane konzumacije soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi u svetu. Povrh svega, štiti krvne sudove od oštećenja i zadebljanja i snižava visoki krvni pritisak.

Ovo su najčešći znakovi da vam u telu nedostaje kalijuma:

1. Umor

Telu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisalo. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko bi trebalo, manjak kalijuma mogao bi da bude uzrok, tvrdi Loren Blejk. Umor može da bude i posledica stresa, loše ishrane i nedostatka sna, što su takođe problemi koji se povezuju s manjkom kalijuma u organizmu.

2. Grčevi u mišićima

Kada su nivoi tog minerala u telu niski, pojedinac oseća bolove i grčeve tokom dana ili dok vežba.

3. Osećaj slabosti i vrtoglavica

Količine kalijuma mogu varirati tokom dana, a veliki pad tog minerala u telu može dovesti do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvestiti.

To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posetite lekara, upozorava nutricionista. Nemojte zanemarivati ni ako osećate trnce u rukama i nogama.

4. Visok krvni pritisak

Bez odgovarajućih količina kalijuma u telu, krvni sudovi se mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Pripazite i na srčane palpitacije – najvažniji mišić u telu ne može dobro raditi kada u telu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

5. Stalna nadutost

Telo ima problema s regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalijuma. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao da bude jedan od razloga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar